India: Un oficial britanic participă la comemorarea a 100 de ani de la masacrul din Amritsar

Înaltul comisar britanic Dominic Asquith a participat sâmbătă la comemorarea masacrului din Amritsar, comis de trupele coloniale britanice din India în urmă cu 100 de ani, relatează DPA.

"Evenimentele de la Jallianwala Bagh, de la care se împlinesc astăzi 100 de ani, reflectă un act ruşinos în istoria indo-britanică", a scris reprezentantul Regatului Unit în cartea deschisă pentru participanţii la eveniment.

În grădina înconjurată de ziduri Jallianwala Bagh din oraşul Amritsar, militarii britanici au împuşcat pe 13 aprilie 1919 sute de oameni neînarmaţi, inclusiv femei şi copii. Guvernul de la Londra a înregistrat un bilanţ oficial de 379 de morţi, în timp ce luptătorii pentru independenţă au susţinut că au fost ucişi aproape 1000 de indieni.

Masacrul este considerat scânteia care a aprins mişcarea pentru independenţa Indiei.

Premierul britanic Theresa May a declarat miercuri în parlament că incidentul este o cicatrice ruşinoasă în relaţiile cu India. "Regretăm profund cele întâmplate şi suferinţele provocate", a spus ea. O apreciere similară a făcut în 2013 şi predecesorul ei la conducerea guvernului Regatului Unit, David Cameron.

Unii politicieni indieni şi descendenţi ai victimelor din Amritsar au declarat presei locale că astfel de remarci nu constituie scuze publice în deplinul înţeles al termenului.

La ceremoniile de comemorare de sâmbătă au participat Rahul Gandhi - liderul partidului de opoziţie Congresul Naţional Indian, Amrinder Singh - premierul statului indian Punjab şi era aşteptat vicepreşedintele Venkaiah Naidu, fost şef al partidului de guvernământ Bharatiya Janata. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…