Indicele de percepţie FIC: Majoritatea investitorilor străini din România susţine că mediul de afaceri s-a înrăutăţit

Indicele de percepţie FIC: Majoritatea investitorilor străini din România susţine că mediul de afaceri s-a înrăutăţit

Aproape 85% dintre investitorii străini care activează în România declară că mediul de afaceri din ţară s-a înrăutăţit, arată cele mai recente rezultate ale indicelui percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat în luna martie a acestui an.

Conform sursei citate, 24% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să se contracte, în acest an faţă de doar 14%, în 2018, în timp ce 20% estimează că afacerile lor se vor contracta, comparativ cu 12% care anticipau acest lucru, în martie 2018.

De asemenea, aproximativ 20% dintre cei chestionaţi văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă, dublu faţă de acum şase luni, iar 30% se aşteaptă ca rezultatele propriilor afaceri, pentru următoarele 12 luni, să se înrăutăţească faţă de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste aşteptări în martie 2018.

Peste o treime dintre respondenţi (35%) prevăd un declin al investiţiilor lor, aproape dublă faţă de anul trecut, când procentajul era de 19%. În plus, 37% dintre investitori consideră că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, în timp ce, în 2018, doar 17% au răspuns astfel.

"Încă observăm un număr consistent de respondenţi, care considera ca afacerea lor va creşte şi care vor continua sa investească, dar exista semne ca aceasta tendinţă se poate inversa. Este încă prematur să ştim dacă vorbim despre o schimbare pe termen scurt sau ceva structural şi mai profund. Vom avea o viziune mai buna atunci când vom derula sondajul în septembrie 2019. Totuşi, văzând aceste rezultate, considerăm că trebuie să transmitem un avertisment timpuriu şi anume că norii par să se adune, iar lipsa de predictibilitate pe care am văzut-o în ultima perioadă începe să aibă efecte negative. Aproape 85% dintre respondenţi declară ca mediul de afaceri din România s-a înrăutăţit, procent record în sondajul FIC până în prezent. După OUG 79, la finalul anului trecut, OUG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească şi a condus şi la scădere semnificativă a Bursei atât din cauza prevederilor sale, cât şi din cauza absenţei totale a dialogului şi a transparenţei. Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care aşteaptă, în orice moment, o ordonanţă de urgenţă cu impact asupra operaţiunilor şi profitabilităţii lor", se menţionează într-un comunicat de presă al FIC, transmis joi AGERPRES.

Rezultatele Indicelui de percepţie al FIC arată că mediul de afaceri se confruntă, în prezent, cu noi îngrijorări privind modificările propuse pentru Legea Dialogului Social, incertitudini legate de sistemul Pilonul 2 de pensii şi piaţa de capital din România, lipsa forţei de muncă şi diminuarea cererii din zona euro. "Atenţia prea mare acordata modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeana duce la scăderea încrederii deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorităţi. Deşi încă nu ştim dacă acest declin al percepţiei investitorilor este trecător sau va fi de lungă durată, credem că fereastra măsurilor cu rezultate imediate şi a stimulentelor fiscale se închide cu repeziciune. Ca România să menţină ritmul de creştere din anii trecuţi sunt necesare reforme profunde, dar şi o abordare diferită în ceea ce priveşte procesul legislativ şi dialogul cu mediul de afaceri. Politicile publice de importanţă majoră nu mai trebuie adoptate fără dialog şi analize de impact bine făcute, infrastructura trebuie construită, administraţia trebuie să se digitalizeze, iar companiile din România trebuie să urce în lanţul valoric global", se notează în raport.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane şi au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

La această ediţie a indicelui de percepţie au răspuns 47 dintre cei 125 de membri FIC. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...