Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) pentru T2 ar putea avea o valoare similară cu cea din T1

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) pentru T2 ar putea avea o valoare similară cu cea din T1

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) pentru al doilea trimestru al anului ar putea avea o valoare similară cu cea din primul trimestru, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

"Valoarea medie a ROBOR pe o săptămână şi ROBOR pentru o zi, care reflectă foarte mult lichiditatea din piaţă, din trimestrul doi este similară cu cea din trimestrul I, ceea ce mă face să cred că IRCC din trimestrul II va fi similar cu cel din trimestru I", a spus Iancu Guda.

El a menţionat că datele referitoare la lichiditatea de moment nu sunt publice şi că acum nu se poate spune exact care va fi valoarea noului IRCC.

Guda a menţionat că principalul risc la IRCC este volatilitatea lui, nu valoarea în sine şi faptul că depinde de lichiditatea de moment din piaţă.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,63% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din primul trimestrul din, conform datelor anunţate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

IRCC pentru primul trimestru din 2019 este mai mare faţă de IRCC din trimestrul patru al anului trecut, de 2,36%.

În luna mai a acestui an a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

2 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

3 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

4 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…

5 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate