Indicii că forțele ruse rămân fără „soldați de unică folosință” pentru a lansa atacuri cu valuri umane

Indicii că forțele ruse rămân fără „soldați de unică folosință” pentru a lansa atacuri cu valuri umane

Rusia își epuizează efectivele de recruți din închisori, astfel că nu se mai poate baza pe asalturile cu valuri umane, care le-au susținut ofensivele recente din estul Ucrainei, a concluzionat Ministerul britanic al Apărării, potrivit The Telegraph.

Frontul din Bahmut este în continuare disputat FOTO Profimedia

Există indicii că Rusia reduce din asalturile de tipul valurilor umane - o tactică brutală ce presupune aruncarea în prima linie a unor volume mari de recruți slab pregătiți - după ce recrutările din închisori s-au diminuat.

Conform statisticilor de anul trecut ale Serviciului Federal al Penitenciarelor, recrutările declanșate de gruparea paramilitară Wagner au dus la o scădere dramatică a populației de deținuți. Ultimele cifre, publicate chiar zilele trecute, au indicat că la finalul anului numărul deținuților înrolați a scăzut.

În evaluarea de vineri, Ministerului britanic al Apărării a indicat că programul de recrutare din închisori condus de gruparea Wagner „s-a redus probabil în mod semnificativ de la apogeul său atins între vara și toamna anului 2022”.

„Concurența dintre facțiunile din elita rusă este probabil parțial responsabilă pentru reducerea aprovizionării cu recruți din rândul condamnaților", se arată în raport.

Tactica valurilor umane a fost observată pentru prima dată în confruntările din preajma orașului Bahmut, în estul Ucrainei, unde se duc lupte grele cel puțin din luna octombrie, dar și din preajma orașului Soledar, unde Wagner a reușit să obțină o rară victorie luna trecută.

„Soldați de unică folosință”

Tehnica în stilul Primului Război Mondial presupune ca forțele ruse să inunde câmpul de luptă cu un val compact de soldați, care sunt aruncați asupra liniilor inamice în încercarea de a copleși adversarul.

Din acest motiv comandanții ucraineni i-au catalogat pe foștii pușcăriași „soldați de unică folosință”.

Un membru al forței apărării teritoriale din Bahmut, identificat după numele de apel „Georgian”, a declarat pentru un canal de televiziune ucrainean, în cadrul unui documentar difuzat la începutul acestei săptămâni, că armata rusă are obiceiul să-și arunce pur și simplu oamenii în luptă, chiar dacă riscă să intre în bătaia propriei artilerii.

„Atunci când nu pot să ne ia pozițiile, le vizează cu foc de artilerie", a spus el.

„În timp ce artileria trage, (rușii) trec la atac, în ciuda faptului că propria lor artilerie i-ar putea ucide: fără îndoială Rusia îi tratează drept carne de tun".

Maxim, un alt soldat ucrainean care a putut observa tactica în acțiune pe linia frontului, a declarat pentru canalul ICTV la începutul acestei săptămâni că o astfel de tentativă i-a costat pe ruși aproximativ 100 de vieți.

„Un grup de oameni pur și simplu traversează un câmp deschis și încearcă să facă ceva: pur și simplu aleargă și nu au nicio idee că vom trage în ei”, a spus el.

În general relatările au descris desfășurarea atacurilor astfel: primul "val uman" de soldați este adesea cel mai puțin echipat și cel mai slab antrenat, fiind urmat de echipe de luptă mai experimentate pentru a menține poziția.

Acuzații penale depuse împotriva lui Prigojin

Procurorul general al Ucrainei a declarat vineri că a depus acuzații penale împotriva lui Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner. Prigojin este acuzat de "încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei" și de "purtarea unui război agresiv", a declarat Andrii Kostin.

Omul de afaceri rus, într-o declarație emisă de biroul său de presă, a încercat să facă haz de acuzațiile și de citația oficială de a merge la Kiev pentru a depune mărturie, invitând în schimb oficialii ucraineni să îl viziteze pe linia frontului de lângă Bahmut.

Prigojin nu a făcut până acum declarații publice despre atacurile "valurilor umane", dar le-a dat de înțeles recruților săi că joacă ruleta rusească pe linia frontului, în speranța că vor obține o grațiere dacă supraviețuiesc măcelului din război.

Armata rusă nu a recunoscut că a desfășurat trupe într-un asemenea mod, considerat suicidar, dar un oficial de la cartierul general militar rus care conduce invazia a declarat vineri pentru publicația europeană Novaya Gazeta că presiunea Kremlinului în direcția unei ofensive majore în estul Ucrainei îi obligă să transforme mii de soldați „în carne tocată pentru a satisface comandamentul superior".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă