Industria modei, lovită puternic după ce SUA a interzis importurile de haine făcute cu bumbac din China. Care este motivul

Industria modei, lovită puternic după ce SUA a interzis importurile de haine făcute cu bumbac din China. Care este motivul

Potrivit legii de prevenire a muncii forţate a uigurilor, orice bun produs parţial sau integral în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei are legătură cu lagărele de muncă forţată din zonă. Începând din 2017, autorităţile chineze au băgat un milion de uiguri în aceste lagăre, pe care îi supun muncii forţate.

Industria modei va fi printre ce mai afectate de această nouă lege. Aproximativ 20% din producţia mondială de bumbac provine din China, iar 84% din producţia Chinei are ca sursă regiunea Xinjiang, potrivit Digi24.

Legea indică bumbacul ca pe o „prioritate înaltă”, alături de roşii şi siliciul policristalin (folosit la producerea panourilor solare).

Toate brandurile de modă din Europa sau Marea Britanie, care exportă haine în SUA, sunt vizate de lege şi, dacă nu furnizează un certificat conform privind provenienţa materiilor prime, pot primi o amendă de până la 250.000 de dolari.

Legea va pune mari probleme industriei textile. Liv Simpliciano, de la Fashion Revolution, arată că bumbacul din Xinjiang este practic peste tot.

„Dificultatea este că, în faza de cules, bumbacul provenind din locuri diferite este amestecat, făcând imposibil de urmărit sursa lui”, a declarat ea.

Mai multe companii - printre care TrusTrace, SupplyShift şi TextileGenesis - intenţionează să folosească tehnologia blockchain şi inteligenţa artificială pentru a urmări lanţurile de aprovizionare pentru brandurile de modă. Brandurile se pot loga pe astfel de platforme pentru a-şi înregistra comenzile şi certificatele.

Pentru a putea dovedi că hainele lor nu conţin bumbac din Xinjiang, brandurile vor trebui să prezinte un certificat digital privind lanţul complet de aprovizionare, ceea ce la va oferi un „control total” asupra originii materiilor prime, a spus Shameek Ghosh, director executiv al companiei TrusTrace.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...