Inegalităţi salariale la BBC - O jurnalistă şi-a anunţat demisia

Inegalităţi salariale la BBC - O jurnalistă şi-a anunţat demisia

O cunoscută jurnalistă de la BBC a anunţat luni că demisionează din postul de redactor-şef al filialei din China a grupului media britanic pentru a denunţa inegalitatea salarială dintre femei şi bărbaţi care există în cadrul acestui serviciu public de radio şi televiziune, informează AFP.

Carrie Gracie a denunţat într- scrisoare deschisă adresată publicului britanic o "cultură salarială secretă şi ilegală" în cadrul acestei instituţii media, care este finanţată prin intermediul unei redevenţe.

"BBC vă aparţine (...) Aveţi dreptul de a şti că BBC încalcă legea în privinţa egalităţii şi opune rezistenţă în faţa presiunilor externe care îi cer să implementeze o structură de remunerare echitabilă şi transparentă", a scris ea în acel text, ce a fost publicat pe blogul ei.

"Eu nu cer mai mulţi bani. Cred că sunt deja bine plătită (...) Vreau pur şi simplu ca BBC să se conformeze în faţa legii şi să plătească bărbaţii şi femeile într-o manieră egală", a adăugat ea.

Carrie Gracie a evocat şi "o criză de încredere" în cadrul BBC, care s-a amplificat după ce instituţia media a dezvăluit pentru prima dată în istoria ei, în iulie 2017, salariile anuale ale directorilor şi prezentatorilor vedetă, plătiţi cu peste 150.000 de lire sterline.

În acea listă cu peste 200 de nume, doar o treime erau femei, cu salarii considerabil mai mici în comparaţie cu cele ale omologilor lor masculini.

Tony Hall, directorul general al grupului BBC, a promis că va acţiona "mai repede şi mai în profunzime" pentru a reduce acele diferenţe, afişând ambiţia de a ajunge la o egalitate a remuneraţiei între femei şi bărbaţi până în anul 2020.

Acea listă a evidenţiat "un ecart de remunerare ce nu poate fi justificat între bărbaţi şi femei, pentru o muncă egală", a subliniat Carrie Gracie, precizând că de atunci peste 200 de femei care lucrează pentru BBC au depus plângeri în instanţă din cauza acestei situaţii.

Un purtător de cuvânt al radiodifuzorului public britanic a reacţionat afirmând că în cadrul grupului BBC nu există "o discriminare sistemică împotriva femeilor".

Carrie Gracie a anunţat că şi-a reluat vechiul ei post în cadrul redacţiei de televiziune din Londra.

Decizia ei este sprijinită de sindicatul BBC Women, ce reuneşte peste 130 de femei care lucrează pentru această instituţie media.

"Cerem BBC să rezolve acest caz - şi altele similare - fără întârziere şi să se ocupe de problema inegalităţii salariale din cadrul companiei", a subliniat asociaţia într-un comunicat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor