Info. Cea mai mare fermă AGRICOLĂ din România se VINDE către o companie din Emiratele Arabe Unite!

Info. Cea mai mare fermă AGRICOLĂ din România se VINDE către o companie din Emiratele Arabe Unite!

Contractul de cumpărare a firmei Agricost de către o companie din Emiratele Arabe Unite a primit verde de la Consiliul Concurenței, au declarat pentru  G4Media.ro surse apropiate tranzacției. Agricost, deținută acum de fermierul Constantin Duluțe, are în concesiune de la statul român circa 50.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei până în anul 2032. Tranzacția va face ca cea mai mare fermă din România să fie controlată de o companie străină, deținută de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, unul dintre liderii politici din Emiratele Arabe Unite.

Tranzacția, despre care Ziarul Financiar și Adevărul au anunțat că ar fi cifrată la circa 200 de milioane de euro, a fost notificată de Consiliul Concurenței și către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care nu a avut nici o obiecție, potrivit surselor citate.

Prin această tranzacție, compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deținută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, va prelua firma Agricost SA din Brăila și odată cu ea contractul de concesionare pentru cultivarea a 56.000 de hectare de teren agricol, practic toată suprafața agricolă din Insula Mare a Brăilei. În acest moment, compania românească cultiva pe această suprafață grâu, plus câteva exploatări mai mici de lucernă și rapiță. Firma din Emirate va cultiva, potrivit surselor citate, furaje pentru ferme zootehnice (în principal lucernă). Contractul de concesiune între Agricost și statul român, prin Administrația Domeniilor Statului (ADS) a fost încheiat în 2012 și are o valabilitate de 20 de ani.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-ar fi opus acestei tranzacții, dar conducerea PSD a dat semnalul pentru a permite cumpărarea celei mai mari ferme din România, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

”Noi, la ADS, nu am primit nimic de la cele două firme, nu am fost notificați sau anunțați”, a declarat pentru  G4Media.ro Cătălin Bologa, directorul ADS.

”Este un exemplu de ipocrizie din partea PSD, cei care se bat cu pumnul în piept că nu vând țara străinilor. Insula Mare a Brăilei e cel mai fertil teren agricol din România. Dacă voiau să îl păstreze pentru România puteau gândi un proiect integrat de producție, astfel încât să aducă și plus-valoare prin procesarea materiei prime. Nu au găsit bani pentru asta, în schimb găsesc bani să cumpere Șantierul Naval de la Mangalia”, a declarat pentru G4Media.ro Dacian Cioloș, fost premier și fost comisar european pentru agricultură.

Tranzacția a venit pe fondul unei vizite făcute în luna aprilie în România de ministrul de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Ahmed Al-Jaber. Acesta s-a întâlnit cu președintele PSD, Liviu Dragnea, iar discuțiile s-au purtat în jurul investițiilor în agricultură, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților. ”Demnitarul străin a exprimat interes față de consolidarea cooperării în domeniul agriculturii, prilej cu care partea română a prezentat progresele semnificative ale acestui sector, care folosește tehnologie modernă în vederea maximizării randamentului de producție”, se arată în comunicatul citat.

Și premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu ministrul pentru afaceri economice din Emiratele Arabe. ”Premierul Viorica Dăncilă a subliniat că, prin actualul program de politică externă, Guvernul României recalibrează orientarea către partenerii săi tradiţionali din regiunea Golfului, relaţiile cu Emiratele Arabe Unite reprezentând o prioritate”, arată un comunicat al Guvernului din 17 aprilie. De asemenea, președintele Klaus Iohannis l-a primit pe ministrul de stat din Emirate, comunicatul Cotroceniului arătând că ”acesta a subliniat că vizita sa a fost deosebit de fructuoasă și că au fost identificate proiecte concrete de potențiale investiții, cu accent pe domeniile energie, transport, infrastructură, logistică, agricultură, turism sau imobiliare”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și directorul general al Agricost, Lucian Buzdugan, nu au răspuns apelurilor reporterului G4Media.ro.


Foto: Șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...