Info. Lovitură pentru Dragnea! CCR va dezbate Codul Penal pe 17 septembrie! Mai mult, raportor e Livia Stanciu, cea care l-a condamnat în dosarul Referendumul

Info. Lovitură pentru Dragnea! CCR va dezbate Codul Penal pe 17 septembrie! Mai mult, raportor e Livia Stanciu, cea care l-a condamnat în dosarul Referendumul

Lovitură pentru Dragnea! CCR va dezbate Codul Penal pe 17 septembrie! Mai mult, raportor e Livia Stanciu, cea care l-a condamnat în dosarul Referendumul! Curtea Constituțională va dezbate sesizările împotriva modificărilor aduse de PSD și ALDE Codului penal abia peste două luni și jumătate, pe 17 septembrie, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro . Termenul întârziat reprezintă o lovitură pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, care își dorește intrarea în vigoare cât mai rapidă a revizuirii Codului.

Potrivit surselor consultate de G4Media.ro , judecător raportor pentru Codul penal a fost desemnată fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. Ea s-a făcut remarcată prin poziția intransigentă față de asaltul PSD-ALDE la legislația din domeniul justiției, exprimată în opiniile separate la deciziile privind legile Justiției și OUG 13. De altfel, Livia Stanciu a condus completul de 5 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat pe Liviu Dragnea în 2016 la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

După condamnarea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, Dragnea a intenționat modificarea Codului penal prin ordonanță de urgență, dar partenerul său de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu s-a opus. Din acest motiv, liderul PSD a accelerat adoptarea actului normativ în Parlament, unde a reușit să îl treacă în numai patru zile.

Joi, PNL, USR și PMP au atacat la Curtea Constituțională modificările aduse Codului penal. La fel a procedat și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Termenul de 17 septembrie îi dă practic toate planurile peste cap lui Liviu Dragnea, deoarece DNA a făcut recurs la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare dată de Înalta Curte, cerând o pedeapsă mai mare, de 7 ani de închisoare.

Printre alte modificări aduse Codului penal, PSD a dezincriminat parțial abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Dragnea a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut joi, ”tuturor părților implicate să aștepte Opinia Comisiei de la Veneția și să o ia în calcul înainte ca orice alt pas să fie făcut pentru amendarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală”, potrivit unui comunicat remis G4Media.ro.

Thorbjorn Jagland arată în declarația remisă G4Media.ro că ”această reformă riscă să încalce obligațiile internaționale ale României… Ca stat membru al Consiliui Europei, România este obligată să respecte statul de drept”.

Purtatorul de cuvânt al Consiliului Europei mai arată pentru G4Media.ro că opinia Comisiei de la Veneția a fost cerută de Adunarea Parlamentară a Consiliui Europei pe 28 iunie, iar opinia este programată pe 19 octombrie. ”Împreună cu recomandările GRECO (Grupul de state împotriva corupției – o instituție a Consilului Europei – n.red.) opinia Comisiei de la Veneția are ca scop găsirea celor mai bune soluții pentru a rezolva chestiunile ridicate de proiectele de amendamente, în concordanță cu standardele europene și cu angajamentele României”, se arată în declarația remisă G4Media.ro.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...