INFOGRAFICE Cea mai neagră săptămână a pandemiei din România. Toate cifrele din criza COVID-19 și evoluția virusului pe județe

INFOGRAFICE Cea mai neagră săptămână a pandemiei din România. Toate cifrele din criza COVID-19 și evoluția virusului pe județe

Relaxarea a venit cu costuri mari, este concluzia ultimelor două săptămâni a pandemiei în România. Nerespectarea măsurilor și a distanțării sociale la terase, plaje sau chiar pe stradă a crescut galopant numărul infectărilor, buluceala din malluri, piețe sau petreceri de tot felul au umplut până la refuz secțiile ATI din spitale iar, în final, toate la un loc au îngroșat cea mai sumbră statistică dintre toate: numărul de morți infectați cu COVID-19, după cum arată graficele realizate într-un proiect special dedicat pandemiei de Covid-19 de Dragoș Vână și Valentin Pârvu ( graphs.ro ) .

Dacă ne uităm la aglomerația din stațiunile turistice sau la petrecerile încinse începând din parcurile capitalei și până în cea mai mică comună din țară putem sta liniștiți: pare că românii nu au fost afectați deloc de pandemie. Când aruncăm însă un ochi în statistici, situația e critică: ne-am reîntors, brusc, la cifrele pe care le înregistram în plină stare de urgență.

Infectările zilnice au explodat iar săptămâna care tocmai se încheie a devenit cea mai neagră din toată criza coronavirus: 2.660 cazuri de infectări în ultimele 7 zile (medie de 380 infectări pe zi), cu 214 mai multe decât săptămâna 13-19 aprilie, care reprezenta recordul de până acum, cu 2.446 infectări (medie de aprox. 350 infectări pe zi).

Cazurile active se îndreaptă rapid, și ele, spre cea mai mare cifră înregistrată până acum (7.734 în 29 aprilie). Astăzi avem 7.197 cazuri active, dar creșterea constantă continuă începând cu 8 iunie, atunci când România mai avea 4.444 de persoane infectate, cele mai puține după vârful înregistrat în aprilie.

Pacienții internați la ATI urmează evoluția infectărilor: cu cât sunt mai multe cazurile COVID-19, cu atât sunt mai pline saloanele de terapie intensivă. Vârful la acest capitol a fost atins în 22 aprilie, când 288 de pacienți aveau nevoie de îngrijire specială. Astăzi suntem foarte aproape de acel moment: avem 215 pacienți, iar multe spitale din țară au anunțat că au atins capacitatea maximă și trimit bolnavii în județele vecine.

Decesele în ultimele șapte zile au ajuns la 138, cu o medie pe zi de aproape 20 de morți COVID-19. O statistică sumbră, care a atins în toată pandemia 1750 de victime, și care poate fi oprită doar de acțiunile noastre de zi cu zi: respectarea măsurilor de distanțare, purtarea măștii, folosirea dezinfectanților și acceptarea faptului că noul coronavirus nu este oprit de teoriile conspirației sau declarațiile populiste ale politicienilor. Grafice realizate de Dragoș Vână și Valentin Pârvu ( graphs.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...