Informație. Inspecția Judiciară a descins din nou la DNA la ordinul lui Dragnea! Ținta: toate dosarele făcute pe baza protocoalelor cu SRI

Informație. Inspecția Judiciară a descins din nou la DNA la ordinul lui Dragnea! Ținta: toate dosarele făcute pe baza protocoalelor cu SRI

Informație. Inspecția Judiciară a descins din nou la DNA la ordinul lui Dragnea! Ținta: toate dosarele făcute pe baza protocoalelor cu SRI.
 
Inspecția Judiciară a descins din nou la Direcția Națională Anticorupție, pentru a verifica dosarele realizate în baza protocoalelor cu SRI, au declarat pentru  G4Media.ro surse din cadrul Inspecției. Potrivit acestora, ar fi vorba de un control tematic stabilit încă din luna mai, dar ordinul a fost semnat pe data de 1 octombrie. Controlul se desfășoară deja de aproape 2 săptămâni, iar inspectorii vor să vadă, culmea, dacă au fost respectate prevederile protocoalelor încheiate cu SRI, au mai declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

”Inspectorii au dorit să știe, între altele, dacă au fost transmise informări către SRI, așa cum prevede protocolul încheiat între Parchetul General și SRI. Potrivit protocolului semnat în 2009 de Laura Codruța Kovesi și prim-adjunctul Florin Coldea, procurorii trebuiau să comunice, în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la SRI.

Potrivit informațiilor G4Media.ro , Inspecția Judiciară a solicitat date despre modul de aplicare a protocolului cu SRI. Nu este prima dată când Inspecția judiciară efectuează astfel de verificări.

Inspecția Judiciară a solicitat Parchetului General la începutul lunii iulie lista procurorilor care au colaborat cu SRI în baza acestor protocoale și situația mandatelor pe siguranță națională. Inspecția Judiciară a demarat atunci verificări cu privire la aplicarea protocoalelor cu SRI de către parchete în baza unei decizii a CSM din aprilie.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut pe 23 august Inspecției Judiciare să verifice toate cele trei dosare penale deschise de DNA pe numele său, susținând că în fiecare dintre ele procurorii s-au folosit de protocolul încheiat cu SRI în anul 2009, a dezvăluit Centrul de Investigații Media (CIM).

Solicitarea trimisă de liderul PSD Inspecției Judiciare venea în contextul presiunilor făcute de Liviu Dragnea asupra Guvernului pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență privind anularea protocoalelor cu SRI și a efectelor acestora.

Senatul a adoptat luni, 22 octombrie, un proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu referitor la desecretizarea unei Hotărâri CSAT din 2005 privind combaterea corupției, însă între timp au fost adăugate amendamente care deschid calea revizurii în orice dosar în care s-au făcut filaje și interceptări pe baza protocoalelor cu SRI.

Experții consultați de G4media.ro au explicat că, dacă acest proiect ar deveni lege, toți cei condamnați pe baza interceptărilor sau filajelor, indiferent că e vorba de dosare de omor, violență, crimă organizată sau corupție, ar putea cerea revizuirea în instanțe.

Revizuirea este o cale excepțională de atac, prin care procese cu sentințe definitive pot fi rejudecate.

Pe de altă parte, Inspecția Judiciară, care verifică modul de aplicare a protocoalelor la DNA, a încheiat la rândul ei un protocol cu SRI în 2016.

Inspecția Judiciară a dat publicității protocolul în data de 9 octombrie, dar susține că nu a solicitat și nu a transmis date în baza acestui document. Protocolul a fost semnat de către șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru și de către fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.

Amintim că Forumul Judecătorilor din România a acționat în instanță Inspecția Judiciară solicitând protocolul încheiat cu SRI pe baza legii 544. Procesul se judecă la Tribunalul Olt.

Inspecția Judiciară a fost acuzată că funcționează ca o veritabilă armă politică. Guvernul a adoptat pe 5 septembrie o Ordonanță de Urgență prin care a prelungit automat mandatele lui Lucian Netejoru și Bogdan Stan la conducerea inspecției. Mandatele au expirat la 1 septembrie. OUG a fost criticată de asociațiile de magistrați, pe motiv că amputează atribuțiile CSM.


Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...