Informație-BOMBĂ! Miza reală din OUG-ul lui Teodorovici și Dăncilă: Desființarea de facto a Pilonului II de pensii, în trei pași

Informație-BOMBĂ! Miza reală din OUG-ul lui Teodorovici și Dăncilă: Desființarea de facto a Pilonului II de pensii, în trei pași

Informație-BOMBĂ! Miza reală din OUG-ul lui Teodorovici și Dăncilă: Desființarea de facto a Pilonului II de pensii, în trei pași. Proiectul de OUG privind noile taxe și impozite va desființa de facto Pilonul II de pensii prin combinația a trei măsuri, dintre care cea mai dură este impunerea unor majorări de capital imposibil de atins de industrie, după cum arată o analiză G4Media.ro . Practic, proiectul de OUG cere mărirea de zece ori a capitalului social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii.

Miza atacului la Pilonul II de pensii sunt activele nete de 47 miliarde de lei (estimarea guvernului pentru luna octombrie 2018, așa cum apare în nota de fundamentare a OUG). Guvernul are nevoie de resurse pentru a acoperi creșterile constante de pensii din ultimii ani, dar și creșterea masivă prevăzută de noua Lege a pensiilor, votată miercuri în Parlament (impact de 8,4 miliarde de lei doar în 2019, primul an de aplicare).

”Această cerere e de un absurd total, nu are nici o logică economică. În 3 – 6 luni, sistemul e distrus complet”, a declarat pentru G4Media.ro  Mihai Bobocea, reprezentantul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), reprezentantul industriei.

Proiectul de OUG prevede, la Articolul 80, următoarele creșteri ale capitalului social:

„(1) Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv:

a) 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
b) 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;
c) 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;”

Ce înseamnă mai exact aceste creșteri cerute de proiectul de OUG? ”Capitalul social cerut ar crește de zece ori. În acest moment, capitalul social cumulat al jucătorilor este de 350 de milioane de lei, iar OUG-ul vrea ca acționarii fondurilor de pensii să aducă în plus 3,7 miliarde de lei capital, potrivit estimărilor lui Mihai Bobocea.

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că majorarea arbitrară, la limite imposibil de respectat, a capitalului social cerut fondurilor de pensii active are ca scop ieșirea din piață a acestora și eliminarea de facto a sistemului de pensii obligatorii administrate privat – Pilonul II.

Ce vor face fondurile de pensii dacă OUG va fi adoptată în forma prezentată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici? ”Nu știu, fiecare are politica sa, dar cel mai probabil va fi extrem de greu ca acționarii să aprobe asemenea creșteri de capital social. Și atunci – fac o speculație – ori se renunță la licență, ori ASF (arbitrul pieței – n.red.) ridică licența; în final se ajunge la administrare specială”, spune Mihai Bobocea, reprezentantul asociației care reprezintă cele șapte fonduri de pensii active în piață.

De altfel, problema a fost amintită și în comunicatul oficial de miercuri al APAPR, care reclama apariția în proiectul de OUG a unor ”cerințe nerealiste de capital”.

Celelalte două măsuri care periclitează serios activitatea Pilonului II de pensii sunt posibilitatea retragerii economiilor după cinci ani de contribuții (cu plata unui comision de 2% din valoare) și reducerea drastică a comisioanelor administratorilor. ”Comisioanele se reduc cu 67%, ajung la un prag mai mic decât oriunde în lume”, potrivit declarațiilor reprezentantului APAPR.

„Prin măsurile anunţate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piaţă, având în vedere cerinţe de capital mărite şi până la de 20 de ori, în condiţiile în care veniturile din administrare vor scădea de asemenea dramatic”, arată și Asociaţia Analiştilor Financiari Certificaţi (CFA) într-un comunicat remis G4Media.ro.

PSD, atacuri constante la Pilonul II de pensii de la preluarea guvernării în 2017:

Tonul a fost dat de Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor în guvernul Tudose, care pe 29 iunie 2017 spunea în dezbaterile din Comisia parlamentară că „Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat”. 

Ulterior, Mișa a retractat, dar tema a fost reluată periodic. Chiar în aprilie 2018, ministrul Eugen Teodorovici anunța că Pilonul II de pensii poate deveni opțional. 



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”