Informație-ȘOC! CCR a decis în 2007 că președintele poate participa la ORICE ședință de Guvern! Dragnea se va sufoca de nervi când va citi!

Informație-ȘOC! CCR a decis în 2007 că președintele poate participa la ORICE ședință de Guvern! Dragnea se va sufoca de nervi când va citi!

Informație-ȘOC! CCR a decis în 2007 că președintele poate participa la ORICE ședință de Guvern! Dragnea se va sufoca de nervi când va citi! Preşedintele României are libertatea să participe la orice şedinţă de Guvern dar nu poate împiedica Executivul să adopte acte normative, au apreciat judecătorii CCR în 2007. La deliberare a participat și actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, la vremea respectivă judecător al Curții Constituționale.

Context: După ce liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Guvernului să dea amnistie și grațiere, președintele Klaus Iohannis a cerut ordinea de zi a fiecărei ședințe de Guvern și a anunțat că va participa la toate ședințele Executivului. Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis că îl va invita dacă va considera neceseră participarea acestuia în funcțiile de domeniile dezbătute. Ulterior, președintele a anunțat că are de gând să participe la toate ședințele de Guvern în următoarele 6 luni.

Opinia judecătorilor CCR a fost publicată în Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007 privind propunerea PSD de suspendare din funcţie a fostului președinte Traian Băsescu.

Printre faptele imputate în 2007 lui Băsescu a fost încălcarea articolului din Constituție care prevede că „Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”. Social-democrații au scris că șeful statului „a participat de multe ori intempestiv la şedinţe de Guvern fără o astfel de tematică”.

Legea prevede, în cazul suspendării șefului statului, obligația ca CCR să fie consultată cu privire la calificarea faptelor care se impută Preşedintelui României, pentru ca judecătorii constituționali să își exprime opinia asupra gravităţii acestora.

Așa cum spune și denumirea „avizului consultativ”, el nu este obligatoriu.

„Acesta reprezintă o analiză juridică independentă a propunerii de suspendare cu privire la faptele ce se impută Preşedintelui”, spune însăși CCR pe site-ul său.

Iată ce a spus CCR, cu privire la participarea Președintelui României la ședințele de Guvern, în avizul publicat în Monitorul Oficial nr.258 din 18.04.2007:

„(...) i se impută domnului Traian Băsescu că a participat de multe ori neinvitat la şedinţe de Guvern 'care nu aveau tematica prevăzută de art.87 alin.(1) din Constituţie' speculând uneori chiar lipsa premierului din ţară.

Referitor la această imputare, Curtea reţine că participarea Preşedintelui României la şedinţele Guvernului constituie, între altele, un mod de consultare a Guvernului, ca şi un mijloc de veghere la buna funcţionare a acestei autorităţi publice, prerogative ale şefului statului prevăzute de art.80 alin.(2) şi art.86 din Constituţie. În exercitarea acestor prerogative, Preşedintele are libertatea să participe la orice şedinţă a Guvernului..

Analiza cuprinsului art.87 alin.(1) din Constituţie nu relevă vreo interdicţie în privinţa participării Preşedintelui României la şedinţele Guvernului, ci opţiunea acestuia de a participa, fie la şedinţele în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării sau asigurarea ordinii publice, fie în alte situaţii, la cererea primului-ministru.

Caracteristica acestei atribuţii prezidenţiale o constituie faptul că exercitarea ei nu modifică raporturile de drept constituţional între Preşedintele României şi Guvern. Preşedintele nu se substituie Guvernului, nu poate împiedica Guvernul să adopte actele juridice pe care acesta doreşte să le adopte şi nici nu-l poate obliga să ia măsuri contrare voinţei acestuia”.

Avizul CCR s-a dat cu majoritate de voturi.

Deliberarea a avut loc cu participarea preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, şi a judecătorilor Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar, Kozsokár Gábor, Petre Ninosu, Ion Predescu, Şerban Viorel Stănoiu şi Tudorel Toader.

Băsescu a încercat să-l oprească pe Tăriceanu să dea OUG

Pe 11 martie 2007, fostul președinte Traian Băsescu i-a trimis premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, o scrisoare în care îl anunța că va participa la următoarea ședință de Guvern. Tăriceanu i-a scris înapoi: „Prezența dvs. nu este justificată”.

În aceeași zi, Băsescu i-a trimis o nouă scrisoare lui Tăriceanu în care i-a spus că nu are „dreptul legal şi nici calificarea morală” să-i interzică partiparea la ședința de Guvern.

În schimbul de scrisori publice, Băsescu și Tăriceanu s-au acuzat reciproc că depășesc cadrul constituțional, fiecare oferind propria interpretare a legislației.

Băsescu dorea să oprească Guvernul să adopte o ordonanță de urgență pentru modificarea datei alegerilor europarlamentare.

Ziua următoare, Băsescu a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 11.00 și a stat o oră la reuniunea Executivului. După ce Băsescu a plecat, Tăriceanu a anunțat într-o conferință de presă la Palatul Victoria că ședința la care a participat Băsescu a fost doar o „consultare” și că abia din acel moment urmează să înceapă ședința Executivului. După care Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care s-a amânat data alegerilor europarlamentare.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria