Informație-ȘOC! Crește SUSPECT numărul rușilor care solicită cetățenie română!

Informație-ȘOC! Crește SUSPECT numărul rușilor care solicită cetățenie română!

Numărul cetățenilor ruși care solicită cetățenia Română aproape s-a dublat în ultimii ani, rezultă dintr-o statistică transmisă de Autoritatea Națională pentru Cetățenie la solicitarea G4Media.ro . Dacă în 2015 au existat 949 de cereri, în 2017 numărul acestora a crescut la 1680 iar în primele șase luni ale anului 2018 s-au înregistrat deja 1079 de cereri. Atenție, nu este vorba de cetățeni moldoveni, care au dublă cetățenie (și rusă), ci de cetățeni ruși cu domiciliul în Rusia.

De notat că majoritatea acestora solicită, potrivit informațiilor G4Media.ro , redobândirea cetățeniei. Dacă probează că au avut o rudă în România și sunt descendenți până la gradul III, cetățenia se acordă în urma unor verificări standard, fără test de limbă sau alte condiții.

Legea cetățeniei (21/1991) prevede următoarele: ”(1) Persoanele care au fost cetăţeni români, dar au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e).”

Nu este clar cum se explică aceată creștere, dar cel mai probabil cetățenii ruși încearcă să obțină cetățenia română pentru a circula mai ușor în spațiul Uniunii Europene. Pe de altă parte, România este totuși de 11 ani membru UE, iar valul de cereri de redobândire a cetățeniei române venite din partea cetățenilor ruși a crescut doar în ultimii ani.



Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani