Informații false într-o publicație din Ungaria despre Târgul de Crăciun din Cluj Napoca

Informații false într-o publicație din Ungaria despre Târgul de Crăciun din Cluj Napoca

Publicația din Budapesta dailynewshungary.com, apropiată regimului Orban, a publicat un amplu material tendențios pe tema Târgului de Crăciun ce se desfășoară în această perioadă în Piața Unirii din Cluj-Napoca – scrie ziarulfaclia.ro

În articolul publicat în Ungara se precizează că Târgul de Crăciun organizat de Consiliul Local Cluj-Napoca „umbrește fericirea maghiarilor din oraș”, din cauza lipsei inscripțiilor bilingve.

„Ceea ce îi enervează pe maghiarii locali este lipsa totală a inscripției în limba maghiară sau bilingvă în târg, deși aproape 15% din populația orașului este maghiară. În plus, există mii de studenți maghiari care își continuă studiile la universitățile din Cluj-Napoca. Nu în ulltimul rând, sunt acei maghiari, care locuiesc în străinătate, dar care se întorc de Crăciun pentru a-și vizita rudele și prietenii”, arată ziarul maghiar.

În articol se mai precizează că formațiunea politică UDMR s-ar fi angajat ca de anul viitor să nu mai voteze, în Consiliul Local din Cluj Napoca, târgul de Crăciun, fără a avea garanția că vor exista și înscrisuri în limba maghiară.

Publicația clujeană ziarulfaclia.ro arată că articolul din presa maghiară dezinformează, „specific propagandei pe care Budapesta o promovează împotriva României”, că există inscripții în limba maghairă și că evenimentul este organizat de o firmă privată, care a câștigat contractul de la Primăria clujeană, nicidecum de autoritatea locală.

„Realitatea e cu totul alta în cazul Târgului de Crăciun din Piața Unirii din Cluj-Napoca. Astfel, cei care aleg să simtă atmosfera de sărbătoare în cadrul acestui eveniment pot să vadă chiar la intrare un panou mare în care este scris „Târgul de Crăciun” în cinci limbi, inclusiv în maghiară. Mai mult, sunt bannere și leduri în limba maghiară iar eventul de pe pagina de socializare este în limba română, maghiară și engleză. Cei care servesc cauza „iredentei maghiare” pur și simplu au refuzat să vadă toate aceste lucruri, alegând să promoveze minciuni chiar de Ziua Națională a României. O altă dezinformare făcută de publicația budapestană e legată de organizatorul Târgului de Crăciun. În articol se susține că evenimentul e organizat de Consiliul Local Cluj-Napoca. E total fals deoarece întregul proiect aparține unei firme private. Și asta după ce în urmă cu cinci ani, municipalitatea clujeană a scos la licitație spațiul din Piața Unirii pentru organizarea Târgului de Crăciun. De atunci, evenimentul este gestionat exclusiv în regim privat”, scrie publicația clujeană, care publică și imagini din cadrul târgului de Crăciun de la Cluj Napoca ziarulfaclia.ro.

Sursa foto: Ziarul Faclia/Actual de Cluj

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

2 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?

3 VIDEO Demonstrație de forță a MApN?

4 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

5 A comis-o! Un sfârc nărăvaș a sărit din cupa sutienului Biancăi Drăgușanu!