Ingredientele din mâncare care ne dau dependență. De unde vine tentația irezistibilă

Ingredientele din mâncare care ne dau dependență. De unde vine tentația irezistibilă

Există un top al alimentelor care creează dependenţe şi contribuie la apariţia obezităţii. Instalarea dependenţelor de alimente are legătură cu câteva ingrediente ale acestor produse.

Alimente care provoacă dependență. FOTO Shutterstock

Alimente care provoacă dependență. FOTO Shutterstock

Principiul este acesta: Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul stării de bine şi amplifică secreţia dopaminei, activând astfel sistemul de învăţare şi recompensare al creierului. Astfel, orice acţiune repetată şi recompensată devine obicei şi comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învăţare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine şi de plăcere, prin secreţia serotoninei şi a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se se <<autotrateze>> cu alimente fără să-şi dea seama”, explica, potrivit „Adevărul”, Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie.

Hrana procesată creează dependență

Specialistul spune că oamenii se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, sau pentru o stare de spirit mai bună și dă, printre altele, exemplul hranei procesate: aditivii din hrana procesată creează dependenţă şi cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului.

Nu totul depinde de voinţă

De ce suntem atât de atrași de alimente precum cipsuri, cartofi prăjiţi, hamburgeri, ciocolată, înghețată sau pizza, chiar dacă știm că nu sunt cele mai sănătoase alegere? Știința a dat un răspuns la această întrebare: nu totul depinde de voinţă, ci mai ales de caracteristicile chimice şi organice ale alimentelor, multe concepute pentru a crea dependenţă, notează Mediafax.

Produsele care dau dependenţă au, în general, o cantitate mare de sare, zahăr şi grăsimi. Combinaţia aceasta produce cea mai mare dependenţă și ne satisface atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere emoţional.

Nici nu e de mirare că se constată o dorință mai mare de a consuma alimente de tipul junk food în perioadele de stres, în perioada ciclului menstrual și, în general, în perioadele de schimbare sau modificare a structurii hormonale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Le Monde scrie lucruri despre care în România se tace... De ce oare?

2 Un articol pe care ar trebui să-l citească toți românii cu bun-simț / El este individul care a redactat decizia Curții Supreme prin care faptele penale …

3 BREAKING Percheziții la Tinmar Energy, unul dintre cei mai mari traderi de energie / Patronul grupului, Augustin Oancea, participă la percheziții după c…

4 Asta nu e de DNA? / Liviu Avram: O liberare fără de lege. Completul Savonea i-a pus în libertate fără temei legal pe Sebastian Vlădescu și Ionuț Costea

5 Citiți, oameni buni, în ce țară am ajuns să trăim! / Credeți că individul ăsta e patronul afacerii?