Ingredientele din mâncare care ne dau dependență. De unde vine tentația irezistibilă

Ingredientele din mâncare care ne dau dependență. De unde vine tentația irezistibilă

Există un top al alimentelor care creează dependenţe şi contribuie la apariţia obezităţii. Instalarea dependenţelor de alimente are legătură cu câteva ingrediente ale acestor produse.

Alimente care provoacă dependență. FOTO Shutterstock

Principiul este acesta: Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul stării de bine şi amplifică secreţia dopaminei, activând astfel sistemul de învăţare şi recompensare al creierului. Astfel, orice acţiune repetată şi recompensată devine obicei şi comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învăţare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine şi de plăcere, prin secreţia serotoninei şi a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se se <<autotrateze>> cu alimente fără să-şi dea seama”, explica, potrivit „Adevărul”, Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie.

Hrana procesată creează dependență

Specialistul spune că oamenii se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, sau pentru o stare de spirit mai bună și dă, printre altele, exemplul hranei procesate: aditivii din hrana procesată creează dependenţă şi cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului.

Nu totul depinde de voinţă

De ce suntem atât de atrași de alimente precum cipsuri, cartofi prăjiţi, hamburgeri, ciocolată, înghețată sau pizza, chiar dacă știm că nu sunt cele mai sănătoase alegere? Știința a dat un răspuns la această întrebare: nu totul depinde de voinţă, ci mai ales de caracteristicile chimice şi organice ale alimentelor, multe concepute pentru a crea dependenţă, notează Mediafax.

Produsele care dau dependenţă au, în general, o cantitate mare de sare, zahăr şi grăsimi. Combinaţia aceasta produce cea mai mare dependenţă și ne satisface atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere emoţional.

Nici nu e de mirare că se constată o dorință mai mare de a consuma alimente de tipul junk food în perioadele de stres, în perioada ciclului menstrual și, în general, în perioadele de schimbare sau modificare a structurii hormonale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Andrei Tiberiu Maria, adică Smiley, a rămas fără carnet

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 „Un student haios devenit o jigodie. Un tânăr de treabă ajuns o otreapă”

4 Apar amănuntele prinderii în flagrant a baronului PSD Dumitru Buzatu

5 România a turtit un pic pălăria Austriei într-o speță NATO, dar poate mult mai mult...