Îngrijorare pentru Occident: China își mărește amprenta în Antarctica

Îngrijorare pentru Occident: China își mărește amprenta în Antarctica

Imaginile din satelit arată lucrările de construcție, pentru prima dată din 2018, pe fondul îngrijorării legate de creșterea prezenței polare a Beijingului.

Harta Antarcticii

China își mărește amprenta în Antarctica, potrivit unor noi imagini din satelit colectate de un thinktank cu sediul la Washington, care arată că a fost reluată construcția, pentru prima dată din 2018, a celei de-a cincea stații a țării în regiunea polară sudică, potrivit theguardian.com.

Beijingul a încercat să dezvolte noi rute de navigație în Arctica și să își extindă cercetările în Antarctica, dar guvernele occidentale se tem că prezența sa tot mai mare în regiunile polare ar putea oferi Armatei Populare de Eliberare (APL) capacități de supraveghere mai bune.

Noua stație ar trebui să includă un observator cu o stație terestră de satelit și ar trebui să ajute China să "umple un gol major" în capacitatea sa de a avea acces la continent, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) într-un raport.

CSIS a folosit imagini din satelit realizate în luna ianuarie pentru a identifica noi facilități de sprijin, clădiri temporare, o platformă pentru elicoptere și fundațiile pentru o clădire principală mai mare la stația de 5.000 de metri pătrați (53.820 de metri pătrați). Acesta a estimat că construcția ar putea fi realizată până în 2024.

"În timp ce stația poate asigura urmărirea și comunicațiile pentru gama tot mai mare de sateliți de observație polară științifică a Chinei, echipamentul său poate fi folosit în același timp pentru interceptarea comunicațiilor prin satelit ale altor națiuni", a declarat CSIS.

Stația este bine poziționată pentru a colecta informații de semnal deasupra Australiei și Noii Zeelande și date telemetrice de pe rachetele lansate de la noul centru spațial australian Arnhem, a mai spus acesta. Odată terminată, se așteaptă ca stația să includă un chei pentru navele spărgătoare de gheață Xuelong ale Chinei.

CSIS a declarat pentru Reuters că, în timp ce SUA încă mai păstrează o prezență mai mare de cercetare în Antarctica - inclusiv cea mai mare instalație în stația sa McMurdo - amprenta Chinei crește mai repede. Cea de-a cincea stație a Chinei va fi la 320 km (200 mile) de stația McMurdo, a precizat acesta.

În conformitate cu T ratatul Antarcticii din 1959, la care China este parte, activitățile de pe continent sunt limitate la "scopuri pașnice". Personalul militar are voie să efectueze cercetări științifice, dar nu are voie să înființeze baze, să efectueze manevre sau să testeze arme.

Un raport al Pentagonului din 2022 a declarat că noua infrastructură chineză din Antarctica a fost probabil destinată, în parte, să consolideze viitoarele sale pretenții privind resursele naturale și accesul maritim și să îmbunătățească capacitățile APL.

China respinge afirmațiile potrivit cărora astfel de stații ar fi folosite pentru spionaj.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”