INHGA: Debitul Dunării se menţine sub media multianuală a lunii martie în următoarea săptămână

INHGA: Debitul Dunării se menţine sub media multianuală a lunii martie în următoarea săptămână

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi oscilant în următoarele zile, situându-se în intervalul de 3.300 - 3.400 metri cubi/secundă (mc/s), mult sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), potrivit prognozei publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data de 26 martie 2022.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului de prognoză în creştere pe sectorul Gruia - Tr. Măgurele şi în scădere pe sectorul Zimnicea - Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Tr. Măgurele, în creştere pe sectorul Zimnicea - Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila - Tulcea.

Prognoza de medie durată pe râuri în intervalul 20 - 26 martie arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul ţării, unde vor fi în scădere.

În partea a doua a intervalului de prognoză sunt posibile creşteri uşoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită cedării apei din stratul de zăpadă şi precipitaţiilor lichide, slab cantitativ, prognozate.

"Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente se vor menţine fără modificări importante în prima parte a intervalului, apoi vor fi în restrângere şi diminuare", precizează meteorologii.

Potrivit prognozei pe trei lui emisă de INHGA, în prima lună de primăvară calendaristică, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bistriţa, Moldova, Suceava, în bazinele superioare ale Jiului, Mureşului, Oltului, Trotuşului şi pe cursul Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului. Cele mai mari valori (peste normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice ale Vişeului, Izei şi Turului.

În luna martie formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente la începutul lunii în bazinele superioare ale râurilor Mureş, Olt, Moldova, Bistriţa şi Trotuş vor fi în prima decadă a lunii în extindere şi intensificare pe râurile din zona de munte, apoi vor intra într-un proces de diminuare, restrângere şi eliminare.

De asemenea, în luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat de către hidrologi pentru luna martie este de 7.500 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 6.700 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...