Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției, raport favorabil în comisiile senatoriale de specialitate

Comisia juridică și cea pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat au întocmit, marți, în unanimitate, un raport comun favorabil inițiativei cetățenești privind revizuirea Constituției.

La recomandarea Consiliului Legislativ, inițiativa a fost completată, prin amendament, cu un nou articol potrivit căruia "revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151, alin.3 din Constituția României, republicată".

Consiliul Legislativ motivează recomandarea înaintată celor două comisii prin faptul că, pentru asigurarea unei reglementări complete, proiectul trebuie să cuprindă, printr-un articol distinct, și norma privind supunerea spre aprobare prin referendum a revizuirii Constituției.

Inițiativa cetățenească, care vizează modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituție ("Familia"), stipulează că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Romanița Iordache, vicepreședinte al organizației ACCEPT, a susținut că problema majoră, în opinia sa, este reprezentată de dorința de a organiza un referendum pe tema revizuirii Constituției în ziua alegerilor parlamentare.

"Cel mai trist este faptul că senatorii nu înțeleg că permițând referendumul duc la poluarea alegerilor și la deturnarea întregului proces electoral în următoarele luni, ceea ce ne strică pe noi ca societate. (...) O să fim afectați fiecare dintre noi atunci când, în loc să discutăm programe electorale, vom discuta despre ce fac homosexualii, ce se întâmplă cu copiii, dacă se adoptă sau nu. Ca jurist, susțin lipsa de oportunitate a referendumului de vreme ce prevederile din Codul Civil sunt extrem de explicite și definiția propusă este una extrem de restrictivă. Noi nu vorbim despre definirea căsătoriei ca fiind între femeie și bărbat, ci despre definiția familiei, deci apare o restrângere a dreptului la viață de familie", a declarat Iordache, după întocmirea raportului comun.

Ea a adăugat că Biserica se ocupă de căsătorie ca taină religioasă și nu de căsătoria civilă, fiind vorba astfel de două instituții diferite.

"De fapt, referendumul este despre felul în care definim instituțiile civile ale statului, dintr-o perspectivă religioasă, dacă România mai este sau nu un stat secular", a spus Romanița Iordache.

În opinia sa, nu a existat o dezbatere reală în ședința celor două comisii senatoriale reunite.

"Practic a fost un act de bifat procedura. Nu au existat întrebări punctuale, nu a existat o analiză a impactului, iar încercarea noastră de a prezenta argumente juridice, care decurg din sociologia familiei și din analiza societății românești, a fost privită cu indiferență și, oarecum, aroganță", a adăugat ea.

Senatul dezbate, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa cetățenească semnată de circa trei milioane de români cu drept de vot.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

3 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Ce capcană ar pregăti PĂPUȘARII României! Iar mergem degeaba la vot?

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend