Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” a primit avizul Curţii Constituţionale

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” a primit avizul Curţii Constituţionale

Iniţiativa cetăţenească susţinută de USR „Fără penali în funcţii publice", de revizuire a Constituţiei, a primit marţi avizul Curţii Constituţionale.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

La sfârşitul lunii octombrie, anul trecut, USR depunea la Curtea Constituţională 850.000 de semnături, „Astăzi, iniţiativa «Fără penali» va fi transmisă la Curtea Constituţională. Am depus 850.000 de semnături validate de către primăriile din ţară. Mai erau aproape 100 de localităţi în care primarii au refuzat din diverse motive să ne elibereze semnăturile”, declara Dan Barna pe 25 aprilie. Deşi trebuia discutată pe 26 martie, Curtea Constituţională anunţa în ziua respectică că amână decizia pentru 9 aprilie, motivul invocat fiind probleme referitoare la listele de semnături de susţinere.

Curtea Constituţională a amânat marţi o decizie privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei - „Fără penali în funcţii publice”. Curtea ar urma să se pronunţe pe 9 aprilie, motivul invocat fiind probleme referitoare la listele de semnături de susţinere.

Concret, unii primari nu ar fipus data pe atestarea listelor de semnături, aşa cum prevede legea. „Trebuie să se verifice şi alte documente, poate deducem noi data. Atestarea de către primari a listelor cu semnături prezintă neregularităţi”, declarat în martie surse din cadrul CCR, citate de G4Media.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

3 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

4 Așa o fi?

5 Mai există DNA?