INS: Producţia industrială a scăzut în România cu aproape 6%, în primele trei luni ale anului

INS: Producţia industrială a scăzut în România cu aproape 6%, în primele trei luni ale anului

Producţia industrială a României s-a diminuat cu aproape 6%, în primul trimestru al anului, ca serie brută, în timp ce pe serie ajustată a scăzut cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Astfel, în primele trei luni din 2020, pe fondul scăderii cu 5,9% a producţiei industriale, ca serie brută, au fost consemnate diminuări în industria prelucrătoare de 6,3%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 4,8%, şi în industria extractivă, cu 3,8%.

Foto: (c) insse.ro


În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 6,4%, ca urmare a activităţilor din industria prelucrătoare (-7,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%) şi industria extractivă (-2,7%).

Potrivit sursei citate, faţă de luna martie din anul precedent, în martie 2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 12,7%, din cauza diminuărilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-14,4%), industria extractivă (-7,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,7%).

Totodată, în intervalul analizat, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 14,5%, pe fondul scăderilor din industria prelucrătoare - cu 17,7%, industria extractivă - cu 7,4%, şi din sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - cu 4,4%.

Datele INS arată că, în luna martie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,4%. În această marjă, industria prelucrătoare a coborât cu 4,5%, în timp ce industria extractivă a crescut cu 5,4%.

De asemenea, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel în martie 2020 vs februarie 2020.

În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-14,9%) şi industria extractivă (-6,7%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,4%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”