INSCOP: Peste 80% dintre români nu ar vota la locale o persoană cercetată sau judecată pentru corupție

INSCOP: Peste 80% dintre români nu ar vota la locale o persoană cercetată sau judecată pentru corupție

Peste 80% dintre români spun că nu ar vota la alegerile locale din iunie pentru funcția de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, se arată într-un sondaj INSCOP, transmis miercuri AGERPRES. De asemenea, opiniile sunt relativ împărțite în ceea ce privește alegerea edililor într-un singur tur de scrutin.

38,3% dintre respondenți declară că nu vor vota primarul în funcție sau actualul primar interimar, în timp ce 37,8% spun că da. 19,8% dintre români sunt nehotărâți, iar 4,1% aleg varianta nu știu/ nu răspund.

Majoritatea populației este intransigentă când vine vorba despre fapte de corupție, arată cercetarea sociologică. Astfel, întrebați dacă ar vota pentru funcția de primar al localității o persoană care este cercetată sau judecată pentru asemenea fapte, dar care nu este condamnată definitiv, 82,6% dintre români răspund negativ și doar 8,4% afirmă că ar vota un astfel de candidat.

Întrebați cum ar prefera să își aleagă primarul din localitatea în care domiciliază, 45% dintre respondenți au declarat că doresc să își desemneze edilul într-un singur tur de scrutin, în timp ce 39,1% au optat pentru două tururi de scrutin. 15,9% din populație nu știe sau nu răspunde la această întrebare.  

Sondajul realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul a fost efectuat în perioada 21 — 28 martie, pe un eșantion de 1.063 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...