Inspecția Judiciară: Afirmațiile judecătorul Ciprian Coadă au adus atingere onoarei judecătorilor CCR și prestigiului justiției

Inspecția Judiciară: Afirmațiile judecătorul Ciprian Coadă au adus atingere onoarei judecătorilor CCR și prestigiului justiției

Judecătorul Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanța a adus, prin afirmațiile acuzatoare, ofensatoare și defăimătoare, atingere onoarei judecătorilor Curții Constituționale a României și prestigiului justiției, a concluzionat Inspecția Judiciară, în urma acțiunii disciplinare efectuate față de magistrat.

Inspecția Judiciară (IJ) precizează într-un răspuns transmis joi la solicitarea AGERPRES că, la data de 28 iulie, a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul Ciprian Coadă, judecător la Curtea de Apel Constanța, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera a) (manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu) și articolul 99 litera b) (încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii) raportat la articolul 9 alineatul (2) (judecătorii și procurorii sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată.

"Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) s-a reținut că judecătorul, prin afirmațiile acuzatoare, ofensatoare și defăimătoare a adus atingere onoarei și probității profesionale a judecătorilor Curții Constituționale a României și judecătorilor — membrii ai unor asociații profesionale, prestigiului justiției, precum și instituției Curții Constituționale a României", se arată în răspunsul IJ.

Totodată, sursa citată notează că în privința abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera b) s-a reținut că prin exprimarea unor teme și subiecte de ordin politic, specifice procesului legislativ, a manifestat convingeri politice încălcând prin aceasta interdicția prevăzută de articolul 9 alineatul (2) din Legea 303/2004.

Inspecția Judiciară precizează că acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

Pe 27 martie, Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară în cazul judecătorului Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanța, în urma pozițiilor publice pe care magistratul le-a avut în legătură cu modul de soluționare a conflictului juridic dintre Guvern și Ministerul Public.

Judecătorul Ciprian Coadă a publicat în data de 14 martie, pe un site de specialitate, un articol în care analiza critic decizia CCR privind conflictul juridic de natură constituțională dintre Guvern și Ministerul Public.

"Așadar, am fost cu toții contemporanii unei decizii 'istorice', prin care Curtea Constituțională, în rezolvarea unui presupus conflict de natură constituțională între puterile statului, a statuat că Ministerul Public nu are competența legală de a desfășura activități de cercetare penală privind legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de către legiuitor, ca și când acțiunile procurorilor nu ar fi fost exercitate în baza unor competențe proprii, atribuite prin lege, iar în activitatea de legiferare totul ar fi permis, oricând și oricum", scria atunci magistratul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…