Inspecția Judiciară: Informațiile referitoare la controalele în desfășurare au un caracter confidențial până la aprobarea raportului de către CSM

Inspecția Judiciară: Informațiile referitoare la controalele în desfășurare au un caracter confidențial până la aprobarea raportului de către CSM

Informațiile referitoare la controalele în desfășurare au un caracter confidențial până la aprobarea raportului de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), se arată într-un punct de vedere postat, marți, pe pagina de Facebook a Inspecției Judiciare (IJ).

"Așa cum este definit de lege, scopul Inspecției Judiciare este acela de a contribui la îmbunătățirea calității actului de justiție, a eficienței și eficacității sistemului judiciar, prin intermediul unor verificări independente și de evaluare a activității acestuia și nu acela de a dezbate public aspecte legate de un control în desfășurare. (...) Orice discuție anterioară redactării raportului de natură a indica ce valoare probatorie au actele și lucrările întocmite în timpul unui control este prematură și ar încălca principiul confidențialității activității", se menționează în postare.

Conform aceleiași surse, eventualele nemulțumiri ale instanțelor și parchetelor controlate pot fi valorificate în procedura de formulare și soluționare a obiecțiunilor.

"Ne manifestăm regretul că anumite informații apar în spațiul public înainte de a fi dezbătute într-un cadrul instituțional", se mai arată în punctul de vedere.

CSM a primit mai multe note și memorii pe tema controlului efectuat de IJ la DNA, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, judecătorul Ștefan Lucaciuc.

Potrivit acestuia, o notă a fost trimisă de inspectorul Elena Rădescu, o alta de ea și două colege din echipa de control care îi susțin punctul de vedere, iar o a treia de ceilalți membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA. "Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acțiune de control", a precizat Ștefan Lucaciuc.

La CSM a fost înregistrat, în cursul săptămânii trecute, un memoriu transmis de DNA, care se referă la aceeași acțiune de control. Există, de asemenea, și un punct de vedere al inspectorului șef al IJ, pe marginea procesului-verbal ce conține concluziile preliminare ale verificărilor efectuate.

"Toate materialele primite pe această temă au fost grupate și transmise Secției pentru procurori, pentru analiză și propuneri. Deocamdată ele sunt în faza de analiză", a mai spus purtătorul de cuvânt al CSM.

Potrivit unor informații apărute în presă, coordonatoarea echipei care a făcut controlul la DNA, inspectorul Elena Rădescu, a trimis CSM o notă în care acuza o persoană din conducerea IJ de imixtiuni de natură a perturba activitatea instituției verificate, iar pe două colege de lipsă de tact.

IJ a finalizat pe 25 august controlul la Direcția Națională Anticorupție, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Controlul IJ la DNA privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de către conducerea instituției a început pe 17 iulie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

5 Așa o fi?