Instanţa, despre condamnarea definitivă a lui Ilie Năstase pentru că a condus băut: Toate faptele pozitive care-l pun într-o lumină bună, realizate într-o viaţă, pot fi uitate, putându-se transforma uşor într-un exemplu negativ

Instanţa, despre condamnarea definitivă a lui Ilie Năstase pentru că a condus băut: Toate faptele pozitive care-l pun într-o lumină bună, realizate într-o viaţă, pot fi uitate, putându-se transforma uşor într-un exemplu negativ

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, care l-au condamnat pe Ilie Năstase la nouă luni de închisoare cu amânarea executării, au publicat argumentele care au stat la baza deciziei pronunțate în urmă cu cinci luni. Năstase fusese acuzat că pe 25 mai 2018 a refuzat să-i fie recoltate probe biologice, iar în aceeași zi a fost prins când conducea un scuter, fără a mai avea dreptul să o facă. Fostul tenismen a recunoscut acuzațiile, ceea ce a însemnat reducerea limitelor pedepsei cu o treime.

Curtea de Apel Bucureşti este de acord cu Judecătoria Sectorului 1 şi ţine cont de “impactul pe care cariera sa l-a avut în promovarea României în lume”, însă îi atrage atenţia fostului tenismen cu privire la faptul că se poate transforma uşor într-un exemplu negativ.

„Se impune însă a se atrage atenția inculpatului cu privire la faptul că toate faptele pozitive care-l pun într-o lumină bună în ochii societăț ii românești și nu numai, realizate de aceasta în aproape o viață, pot fi lesne uitate în măsura în care acesta va continua să săvârşească fapte antisociale, putându-se transforma ușor într-un exemplu negativ.”  se arată în motivarea definitivă a instanţei, publicată pe siteul Rolii.ro.

Ce alte argumente aduc judecătorii:

„Într-un stat de drept, refuzul unei persoane de a se supune solicitărilor poliției şi plecarea din locul respectiv fără acordul organelor de ordine ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat (fiind necesară urmărirea inculpatului în trafic) prezintă o gravitate deosebită, fiind pusă sub semnul întrebării însă şi capacitatea instituţiilor statului de a-şi îndeplini atribuţiile.

În aceste condiţii, este evident că reţinerea unei circumstanţe atenuante judiciare este exclusă. De altfel, chiar dacă s-ar fi reţinut o circumstanţă atenuantă, este evident că tot nu s-ar fi ajuns la pedeapsa de 2 luni închisoare cerută de inculpat prin intermediul apelului său (în acest sens, prin reducerea cu o treime a pedepsei minime de 8 luni, s-ar fi putut ajunge la un minim de 5 luni şi 10 zile închisoare).

„Referitor la infracţiunea de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat, Curtea apreciază că aplicarea pedepsei amenzii ar fi excesiv de blândă raportat la împrejurările comiterii faptei. Astfel, inculpatul a condus un autovehicul la doar 7 ore după ce comisese o infracţiune la regimul circulaţiei rutiere şi fusese oprit în trafic, aducându-i-se la cunoştinţă că nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice până la finalizarea cercetărilor. Nu poate fi omis nici faptul că în acea împrejurare, inculpatul a încălcat linia continuă. Raportat la nivelul intelectual al inculpatului, este exclusă o eroare a acestuia, privinmd posibilitatea de a conduce.”

„După cum a reţinut şi prima instanţă, inculpatul are vârsta de 72 de ani, este căsătorit, are studii medii şi este bine integrat în societate şi familie, nefiind cunoscut cu antecedente penale. De asemenea, acesta a fost unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 ș i 1973. În 2005 „TENNIS Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”.

A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 şi 1974). Printr-un decret prezidenţal din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării. În acord cu prima instanţă, Curtea apreciază că elementele de natură personală mai sus menţionate, alături de conduita de recunoaşere şi cooperare adoptată în cursul procesului penal, dovedesc că reintegrarea socială a inculpatului se poate realiza şi prin amânarea aplicării pedepsei, nefiind necesară o modalitate de individualizare mai aspră.”

Vezi aici  motivarea  integrala

Vezi aici  decizia de condamnare  definitivă

Context

Pe baza declarației date de Ilie Năstase și a altor probe adunate de anchetatori,  instanța a ajuns la concluzia că, la data de 25.05.2018, în jurul orelor 04:45, pe Şoseaua Nordului, zona Ambasada Chinei, poliţiştii Brigăzii Rutiere l-au oprit pe acesta pentru un control.

Întrucât se afla într-o vizibilă stare de ebrietate, fostului tenismen i s-a solicitat să fie testat cu aparatul alcooltest, moment în care a devenit recalcitrant, a adresat injurii poliţiştilor, motiv pentru care a fost încătuşat şi condus la sediul INML pentru recoltare de probe biologice.

Acolo a fost verificat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. După testare, agenții de poliție i-au pus în vedere că este obligat să ofere probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, dar a refuzat, considerând că testarea cu aparatul etilotest este suficientă.

Înainte de a se urca la volan, după cum el însuși a recunoscut, Năstase a consumat băuturi alcoolice, respectiv trei beri, două pahare de vin și un pahar de șampanie.În aceeaşi zi, la câteva ore distanţă, Ilie Năstase a fost prins din nou de poliţişti, de această dată în timp ce conducea, fără permis, un scuter. Fostul sportiv fusese la spital pentru a fi examinat întrucât a fost încătușat și acuza dureri ale încheieturilor mâinilor. SURSA:  G4Media.ro

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Alexandru Busca


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria