Insulele Kurile: Revenirea la Declaraţia din 1956 nu înseamnă 'returnarea automată' a unor teritorii (Kremlin)

Insulele Kurile: Revenirea la Declaraţia din 1956 nu înseamnă 'returnarea automată' a unor teritorii (Kremlin)

Kremlinul a respins duminică orice 'acord separat' care ar prevedea o 'returnare automată' a unei părţi din insulele Kurile, aflate sub jurisdicţia Federaţiei Ruse, dar revendicate de Japonia, un diferend pe care preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul nipon Shinzo Abe au anunţat săptămâna trecută că doresc să-l rezolve, conform agenţiilor de presă AFP şi TASS.

'În ultimele zile, am auzit o mulţime de raţionamente şi speculaţii politice potrivit cărora ar exista un fel de acord separat privind transferul unor insule şi aşa mai departe. Nu este cazul şi nu poate fi', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declaraţie la televiziunea publică rusă Rossia-1.

Revenirea la formatul de negocieri în baza Declaraţiei comune din 1956 privind încheierea unui tratat de pace cu Japonia nu înseamnă transferul automat al unor teritorii ruse părţii japoneze, a insistat Peskov, în cadrul emisiunii săptămânale 'Moscova. Kremlin.Putin', adăugând că Rusia şi Japonia, în problema Kurilelor, vor accepta un compromis care să nu contravină intereselor lor naţionale, potrivit TASS.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul nipon Shinzo Abe au convenit joi în Singapore să accelereze negocierile pentru a pune capăt în mod oficial conflictului dintre cele două ţări care durează din 1945. Din această perspectivă, cei doi lideri au anunţat că doresc să readucă în discuţie o declaraţie comună datând din 1956 care vizează transferul către Japonia a insulei Shikotan şi a unei serii de mici insuliţe nelocuite din lanţul Kurilelor de Sud cu condiţia ca transferul lor efectiv să se producă după semnarea Tratatului de pace. Declaraţia a fost ratificată de ambele state la 8 decembrie 1956, aminteşte agenţia de presă TASS.

'Putem oare spune că această (relansare a negocierilor) înseamnă o returnare automată a unor teritorii? Desigur, nu!', a adăugat Dmitri Peskov.

De cealaltă parte, Tokyo a asigurat prin vocea secretarului general al guvernului, Youshihide Suga, că în cazul în care Japoniei îi vor fi predate o parte din insulele Kurile, acolo nu vor fi instalate baze americane, conform newsru.com, care citează presa japoneză.

O dispută asupra celor patru insule vulcanice din Oceanul Pacific (Kunashiri, Shikotan, Habomai şi Etorofu) - numite Insulele Kurile de către Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia - a constituit până acum principalul obstacol în calea semnării unui tratat de pace între cele două ţări.

Tokyo consideră oficial că aceste patru insule anexate de URSS în urma conflictului din 1945 constituie o 'parte inerentă a teritoriului Japoniei'.

Or, declaraţia din 1956 nu menţionează decât returnarea a două insule - Shikotan şi Habomai - după semnarea tratatului de pace. Acest text a fost anulat de URSS în 1960 după semnarea unui tratat de cooperare între Tokyo şi Washington, notează AFP.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei japoneze a anunţat joi că premierul Shinzo Abe urmează să se deplaseze în Rusia 'la începutul anului viitor' pentru a continua negocierile. Luni, consilierul politic al Kremlinului, Iuri Uşakov, nu a confirmat pregătirea vizitei prim-ministrului japonez în ianuarie la Moscova, conform TASS.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...