Întâlnire a conducerii PÎCCJ cu preşedintele CEDO; pe agendă - libertatea de exprimare a magistraţilor

Raportul dintre obligaţia de rezervă a magistraţilor şi libertatea de exprimare în lumina jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului a constituit unul dintre subiectele discuţiei avute joi de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu preşedintele CEDO, Guido Raimondi.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, transmis AGERPRES, în cadrul întâlnirii au mai fost abordate teme precum operaţionalizarea Protocoalelor nr. 14 şi 16 la Convenţia (europeană) pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale - ca mijloace de eficientizare a activităţii şi pentru o mai bună interpretare a convenţiei, folosirea instrumentelor digitale pentru schimbul de jurisprudenţă, posibilitatea desemnării instanţelor constituţionale ca şi înalte jurisdicţii ce pot solicita avize consultative, independenţa şi imparţialitatea justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, fenomenul de judiciarizare a vieţii publice.

De asemenea, conform sursei citate, au fost identificate şi prezentate grupurile mari de cauze pendinte împotriva României (cauze care privesc condiţiile de detenţie, violenţa împotriva copiilor, femeilor).

Procurorul general Augustin Lazăr a subliniat, cu acest prilej, implicarea pe care judecătorul naţional Iulia Motoc a avut-o în organizarea dialogului dintre magistraţi şi alte profesii juridice, în derularea proiectului naţional desfăşurat în perioada 2017-2018 - "Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală", proiect ce a urmărit dezvoltarea responsabilităţii şi profesionalismului în activitatea procurorilor, pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în concordanţă cu legea fundamentală a României, cu dispoziţiile Convenţiei (europene) pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cu procedurile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu jurisprudenţa CEDO şi a CJUE.

"Judecătorul Guido Raimondi a remarcat dimensiunea culturală a activităţii Ministerului Public, sensibilitatea magistraţilor Ministerului Public la problematica drepturilor omului, precum şi voinţa de întărire a capacităţii instituţionale în vederea respectării convenţiei, o aplicare mai bună a acesteia în ţările semnatare reprezentând soluţia reducerii numărului de cauze aflate pe rolul Curţii", se arată în comunicatul citat.

La întâlnirea de lucru au mai participat Iulia Motoc - judecătorul din partea României la CEDO, Roderick Liddell - grefierul şef al CEDO, Nicolae Solomon - vicepreşedintele Secţiei pentru procurori a CSM, Codruţ Olaru şi Mihai Cristian Ban - membri ai CSM, conducerea PÎCCJ, procurori generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi procurori din cadrul PÎCCJ. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate