Întâlnire Klaus Iohannis-Dorin Recean. Ce au discutat cei doi oficiali

Întâlnire Klaus Iohannis-Dorin Recean. Ce au discutat cei doi oficiali

Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întâlnire cu noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean. Preşedintele României a reiterat mesajul de sprijin în gestionarea situaţiei actuale de securitate.

Discuţiile dintre Klaus Iohannis şi Dorin Recean au vizat şi teme economice. Foto: Arhivă

"Președintele României a reiterat mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca și a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina, mesaj care a fost transmis și cu prilejul întrevederii recente avute cu Președintele Maia Sandu, la 23 februarie 2023.

Discuția cu Prim-ministrul Republicii Moldova a prilejuit evaluarea stadiului implementării obiectivelor prioritare din domeniile energie, agricultură, transporturi și interconectivitate, sănătate, educație și societate informațională. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în context, necesitatea creării condițiilor necesare pentru atragerea investițiilor românești și ameliorarea mediului de afaceri.

Președintele României a evidențiat asistența multidimensională pe care țara noastră o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă. De asemenea, au fost discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.

Prim-ministrul Dorin Recean a adresat mulțumiri pentru sprijinul consistent și prompt oferit de România de fiecare dată când Republica Moldova s-a aflat în dificultate. De asemenea, a exprimat recunoștința autorităților de la Chișinău pentru asistența bugetară directă, precum și pentru susținerea constantă în parcursul european al Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazat pe comunitatea de limbă, cultură și istorie", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Premierul de la Chişinău, prima vizită în România

Vizita în România este prima vizită externă a lui Dorin Recean în calitate de premier al Republicii Moldova. Înainte de a întâlnirea cu Klaus Iohannis, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă .

"Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional", a afirmat Nicolae Ciucă.

"Apreciez mesajul tranșant și ferm al Bucureștiului, transmis săptămâna trecută, știm că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor. R.Moldova își îndeplinește rolul de a asigura pacea și securitate în regiune, având în vedere că avem regiunea Transnistria. Guvernul e determinat să transforme instituțiile și economia țării pentru a le face puternice, reziliente și pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la UE.

Muncim să avem o economie funcțională, să fortificăm domeniul de securitate și apărare și să capacităm instituțiile statului pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor", a transmis noul premier al Republicii Moldova la întâlnirea cu premierul.

Dorin Recean va avea întrevederi şi cu şefii Parlamentului României, Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante