Întâlnirea președinților Donald Trump și Xi Jinping: plan pe 100 de zile și alte detalii de la miniștrii americani

Întâlnirea președinților Donald Trump și Xi Jinping: plan pe 100 de zile și alte detalii de la miniștrii americani

Președintele chinez Xi Jinping a fost timp de două zile oaspetele omologului său american Donald Trump, la reședința acestuia din Florida. Declarațiile șefului Casei Albe despre succesul dialogului la cel mai înalt nivel au fost completate de detalii oferite presei de membri ai guvernului SUA.

Ministrul comerțului, Wilbur Ross, a anunțat că Statele Unite și China au convenit asupra unui plan pe 100 de zile, menit să reducă deficitul comercial american în relația bilaterală. "Dată fiind gama problemelor și magnitudinea, poate fi ambițios, dar este o foarte mare schimbare în ritmul discuțiilor. Cred că este un simbol foarte important al relației în creștere dintre cele două țări", îl citează agenția Reuters.

Și secretarul de stat Rex Tillerson a fost prezent la Mar-a-Lago, iar în domeniul său, politica externă, el nu a menționat nicio înțelegere. În ceea ce privește Coreea de Nord, Statele Unite sunt "gata să acționeze pe cont propriu, dacă China nu este în stare să se coordoneze cu noi", a declarat șeful diplomației americane. Ambițiile nucleare ale regimului de la Phenian încalcă legile internaționale, a adăugat el, potrivit AFP.

În Florida, secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a lăsat problema monedei chineze pe seama unui raport viitor al autorității financiare. Subiectul presupusei manipulări a cursului de schimb de către guvernul de la Beijing a fost menționat de Trump încă din timpul campaniei sale electorale de anul trecut, precum și la începutul mandatului său la Casa Albă. Subiectul zilei pe scena internațională a fost însă riposta americană la atacul chimic al forțelor armate ale Siriei împotriva propriei populații civile.

Mnuchin s-a referit la posibilitatea ca Statele Unite să instituie noi sancțiuni economice împotriva regimului de la Damasc. Aceste sancțiuni sunt foarte importante "și le vom folosi cu maximum de efect", a afirmat ministrul de finanțe, citat de Reuters. Rolul lor ar fi de a "împiedica lumea să facă afaceri" cu sirienii, a explicat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 De citit...

5 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă