
Inteligența Artificială ne poate afla vârsta reală. Cum pot fi depistate boli grave cu ajutorul unui selfie
Specialiștii ar putea utiliza Inteligența Artificială pentru a depista vârsta biologică reală a unei persoane doar prin intermediul unui selfie. Vârsta biologică, comparată cu cea cronologică, poate oferi date prețioase privind starea de sănătatea și chiar abordarea tratamentelor oncologice.
Inteligența Artificială este tot mai folosită, în aproape orice domeniu, iar rezultatele sunt uimitoare. Sunt inclusiv softuri care, prin intermediul Inteligenței Artificiale, pot depista vârsta biologică a unei persoane și diferența de ani față de vârsta cronologică. De exemplu, o persoană care are o vârstă cronologică de 60 de ani poate avea o vârstă biologică mai mică sau mai mare, în funcție de cât de bine s-a îngrijit sau de mai mulți determinanți genetici. Aflarea decalajelor dintre vârsta biologică și cea cronologică, spun studiile, îi pot ajuta pe doctori să evalueze starea de sănătate inițială și chiar să elaboreze, pe viitor, abordări oncologice. Un singur selfie și un soft cu AI poate ajuta la salvarea de vieți, arată specialiștii.
Selfie-ul care spune multe despre sănătatea ta
Hugo Aerts, director al departamentului de Inteligențǎ Artificial ǎ în Programele Medicale din Birmingham, spune că pe viitor programele de recunoaștere a vârstei biologice pot avea o importanță covârșitoare în lumea medicală. Prin intermediul unui selfie, medicul poate face corelații între vârsta din buletin și cea biologică, așa cum este descrisă de instrumentele AI. Aceste corelații pot duce la revoluționarea diagnosticării și chiar a abordărilor terapeutice în cazurile oncologice.
O persoană îmbătrânită nefiresc față de vârsta care o are poate reprezenta indiciul unei boli cronice, inclusiv cancer. Pe baza diferențelor dintre vârsta biologică și cea cronologică, medicii pot stabili inclusiv conduite terapeutice. „Unul dintre primele aspecte luate în considerare, când un medic tratează un pacient cu cancer, este starea generală de sănătate. De obicei este o constatare subiectivă, dar poate influența multe deciziile viitoare, pe linie de tratament”, precizează Hugo Aerts pentru Live Science.
De exemplu, spune Aerts, un pacient care arată mai tânăr decât vârsta cronologică, poate primi un tratament mai agresiv, fiindcă indică o stare de sănătate mai bună, la modul general. Cei îmbătrâniți înainte de vreme au o stare de sănătate mai precară, arată specialiștii. Programe de genul Face Age pot prezice vârsta biologică a unei persoane prin estimări, pe baza unor fotografii de tip selfie introduse în baza de date. Eficiența programului a fost testată de specialiști în cadrul unui studiu realizat pe mai mult de 58.000 de fotografii ale unor persoane cu vârsta de 60 de ani. În plus, au fost introduse fotografiile a peste 6000 de persoane bolnave de cancer. S-a constatat că în cazul celor cărora aplicația le dădea o vârstă cu 5 ani mai mare decât cea cronologică șansele de supraviețuire erau mai mici. Cu alte cuvinte, cei îmbătrâniți aveau o stare de sănătate precară și nu reușeau să facă față bolii.
Un ajutor de bază în diagnoză
Momentan, acest gen de aplicații bazate pe Inteligența Artificială sunt experimentale în domeniul medical. Adică, spun specialiștii, nu ne putem, încă, baza pe ele. Este nevoie de cercetări suplimentare, îmbunătățiri, tocmai pentru a deveni un bun ajutor în diagnosticare, mai ales în domeniul oncologic. Medicul Ray Mak, specialist în radioterapie la Mass General Brigham, spune că odată finalizate cercetările privind aplicațiile de recunoaștere a vârstei biologice acestea vor fi foarte utile pentru conturarea unui tratament. Îi vor ajuta pe medici să adune, automat, toate datele necesare despre pacient, pentru a oferi un tratament adecvat. „Nu vor înlocui deciziile clinicienilor. Dar pot deveni o parte foarte importantă a instrumentarului medicale pentru a personaliza tratamentele”, adaugă Ray Mak pentru Live Science.
Sursa: adevarul.ro