Inteligența artificială și înșelăciunile inițiate de hackeri pe internet. Cum a evoluat metoda Accidentul

Inteligența artificială și înșelăciunile inițiate de hackeri pe internet. Cum a evoluat metoda Accidentul

Inteligența artificială (AI) a început să fie folosită, cu succes, și de hackeri sau infractori cibernectici. Metoda Accidentul a fost updatată prin AI, care o transformă într-un pericol mult mai mare.

Infractorii cibernetici și-au actualizat metodele de înșelăciune FOTO Pixabay

De la e-mailurile care pretind a fi trimise de autoritățile fiscale sau de poliție, s-a ajuns la e-mailuri în care se spune că site-ul companiei încalcă dreptul de autor al cuiva sau conține diverse vulnerabilități și emitentul se oferă să ajute cu remedierea lor.

Un e-mail, aparent venit de la un avocat dintr-o societate de avocatură americană, explică faptul că s-a folosit în site o anumită imagine fără aprobarea clientului său. Se mai explică, apoi, că e ok dacă pui un link pe site spre imaginea în cauză (se dă și linkul). Dacă nu există o conformare în cinci zile, se susține că va exista un caz instrumentat conform DMCA (Digital Millennium Copyright Act din SUA - legea dreptului de autor).

„Evident, pot fi și cereri reale, dar ar trebui să dea de gândit câteva lucruri: se poate căuta în tabloul avocaților din statul american respectiv numele avocatului în cauză, se poate căuta domeniul în cauză pe internet, pentru a vedea dacă și alți oameni au reclamat astfel de mesaje. În general, nu trebuie dat click pe link-urile unde se spune că ar fi găzduită imaginea preluată fără aprobare”, se afirmă pe site-ul specializat avocatnet.ro.

De asemenea, prin metoda „accidentul”, persoane de bună-credință, alese după diferite criterii, sunt păcălite telefonic să trimită sume de bani sub pretextul unor vătămări suferite de rude apropiate, care au nevoie urgentă de fonduri pentru spitalizare sau alte nevoi imediate.

Una dintre adresările clasice sună în modul următor: „Fiul dumneavoastră a suferit un accident și are nevoie de bani, îi puteți vira aici”.

„Mai nou, metoda s-a îmbunătățit substanțial prin implicarea unui mix A.I. / înșelătorie clasică. Cu ajutorul AI, o mulțime de instrumente online ieftine pot transforma un fișier audio într-o replică a unei voci, permițând unui escroc să-l facă să «citească» orice script i s-ar pune în față. De unde au oamenii ăștia exemple de voce? YouTube, podcasturi, reclame, videoclipuri TikTok, Instagram sau Facebook. Atenție, deci, la astfel de telefoane / mesaje vocale. E mai important să fie verificate decât să se acționeze sub panică”, potrivit sursei citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”