Intenția de vot pentru locale, în creștere pentru PNL și în scădere pentru PSD. Liberalii au ajuns la 26,7%

Intenția de vot pentru locale, în creștere pentru PNL și în scădere pentru PSD. Liberalii au ajuns la 26,7%

PNL crește, PSD scade pentru locale. Cel mai recent sondaj INSCOP arată că doar PNL, Alianța Dreapta Unită și UDMR au crescut în ultima lună. Este vorba despre intenția de vot la alegerile locale.

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (80,6% din total eșantion), 28,4% dintre alegători indică PSD (față de 30,6% în martie).

26,7% ar vota PNL (față de 25,6% în martie), 14,4% – AUR (față de 17,4%  în martie), 10,8% – Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) (față de 9,8% în martie), 3,7% – SOS Romania (față de 4,3% în martie).

5,3% din voturi ar lua UDMR (față de 4% în martie), 3,3% – Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (față de 3,1% în martie), 1,9% – Partidul Pro România (față de 2,4% în martie), 1,9% – REPER, 1,6% – PUSL.

1,9% din respondenți indică alt partid (față de 2,7% în martie).

PSD și PNL la locale, scor mai mare decât PSD-PNL la euro

„PSD și PNL au un raport mult mai echilibrat la intenția de vot pentru alegerile locale, reflectând cel mai probabil structurile de primari ale celor două partide. Intenția de vot pentru PSD scade puțin, în timp ce pentru PNL crește foarte puțin comparativ cu măsurătoarea de luna trecută.

Scorul cumulat al PSD și PNL la alegerile locale este de 55%, cu aproximativ nouă procente mai mare decât scorul pentru Alianța PSD-PNL măsurat la alegerile europarlamentare.

Scade semnificativ și intenția de vot pentru AUR la alegerile locale, ceea ce confirmă tendința acestui partid înregistrată în ceea ce privește votul la alegerile europarlamentare.”, a declarat Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.

Primarii nu prea duc voturi partidelor

„Datele din aprilie confirmă faptul că aproximativ o treime dintre alegători vor avea o altă opțiune de vot la alegerile europarlamentare decât partidul din care face parte primarul preferat, ceea ce infirmă parțial teza privind transferul de voturi dinspre primari înspre partide. Bazinul de alegători PSD-PNL rămâne însă cel mai disciplinat.

În ceea ce privește agenda locală, majoritatea românilor sunt interesați de crearea de locuri de muncă, atragerea de investitori în localitățile lor, construirea de spitale, dispensare, școli, grădinițe, creșe și abia apoi de infrastructura rutieră și utilități.

Este o viziune matură a unei populații care începe să înțeleagă în mod corect ordinea priorităților pentru o dezvoltare sustenabilă, echilibrată  și o calitate a vieții îmbunătățită.”, a mai spus Ștefureac.


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene