Interesant, nu?/Judecător american, „tulburat” să afle că Google colectează date şi în modul „incognito”

Interesant, nu?/Judecător american, „tulburat” să afle că Google colectează date şi în modul „incognito”

O judecătoare de district din San José, California, a declarat că este „tulburată” de practicile de colectare a datelor ale companiei Google, după ce a aflat că gigantul hi-tech colectează şi foloseşte date de la utilizatori inclusiv în aşa-numitul mod „incognito” al browserului Chrome şi a cerut explicaţii „despre ce face Google, exact”, potrivit Bloomberg.

Într-un proces de acţiune colectivă, care descrie pretenţiile Google de navigare în mod privat drept „înşelăciune” şi „solicită despăgubiri de 5.000 USD pentru fiecare dintre milioanele de persoane a căror confidenţialitate a fost compromisă din iunie 2016”, judecătorul Lucy Koh a declarat că este „neobişnuit” ca o firmă să facă „un efort suplimentar” pentru a colecta date despre utilizatori, dacă nu foloseşte de fapt informaţiile pentru publicitate direcţionată sau pentru a crea profiluri de utilizator.

Koh are o lungă istorie de conflicte cu subsidiara firmei Alphabet Inc., forţând anterior compania din Mountain View, California, să publice date despre scanarea e-mailurilor în scopul publicităţii direcţionate şi al construirii de profiluri.

În acest caz, Google este acuzat că foloseşte fragmente din codul său în cadrul site-urilor web care utilizează serviciile de analiză de trafic şi publicitate pentru a descărca istoricul de navigare - presupus privat - al utilizatorilor şi a trimite copii ale acestuia către serverele Google.

Google face să pară că modul de navigare "incognito" - privată - ar oferi utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor, i-a spus lui Koh avocatul care reprezintă utilizatorii, Amanda Bonn. În realitate, „Google menţionează că practic puteţi face foarte puţin pentru a ne împiedica să vă colectăm datele şi asta ar trebui să presupuneţi că facem”, a spus Bonn.

Andrew Schapiro, avocat al lui Google, a susţinut că politica de confidenţialitate a companiei „dezvăluie în mod expres” practicile acesteia. "Colectarea de date în cauză este publică", a spus el. Un alt avocat al lui Google, Stephen Broome, a declarat că proprietarii de site-uri web care contractează cu compania pentru a utiliza serviciile de analiză sau alte servicii sunt foarte conştienţi de colectarea de date descrisă în proces", transmite Bloomberg.

Dar Koh susţine că firma păcăleşte în mod conştient utilizatorii dându-le impresia că informaţiile lor nu sunt transmise companiei.

„Vreau o declaraţie de la Google cu privire la informaţiile pe care le colectează de pe websitul Tribunalului şi motivul pentru care le colectează”, a cerut Koh.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

5 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...