Interesante amănunte... Rusia a pariat toți banii pe rachete hipersonice Kinjal sau Kalibr și a pierdut

Interesante amănunte... Rusia a pariat toți banii pe rachete hipersonice Kinjal sau Kalibr și a pierdut

Federația Rusă a investit masiv în rachete de croazieră și rachete hipersonice, pe care le-a folosit în mai multe etape împotriva Ucrainei, dar la care, din motive evidente ce țin de cost și de stocuri, nu poate apela în permanență, scrie defenseromania.ro.

Rusia a lovit Ucraina încă din februarie 2022 de la invazie cu rachete Kalibr, lansate de pe nave de suprafață sau de pe submarine din bazinul Mării Negre.

Pe măsură ce atacurile se întețeau, în luptă au fost aruncate inclusiv rachetele hipersonice Kinjal, lansate de pe versiuni modificate ale avionelor de tip MiG-31.

Rusia a investit enorm în producția de rachete și în dezvoltarea programului hipersonic. Ocupantul a folosit rachetele, care au costuri uriașe, inclusiv în lovirea infrastructurii critice energetice a Ucrainei cu scopul de a submina capacitatea de rezistență a populației în preajma iernii, lucru care nu s-a dovedit a fi un succes.

Pe măsură ce Ucraina a primit sisteme antieriene moderne din statele occidentale, rata de succes a rachetelor Kalibr, Iskander și chiar a celor hipersonice Kinjal a scăzut considerabil.

În fond de la transferul de Patriot în Ucraina, sistemele americane au reușit să intercepteze mai multe rachete hipersonice Kinjal, informație confirmată oficial chiar de Pentagon.

Rusia a pariat toți banii greșit pe rachete de ultimă generație. Războiul modern a arătat cât de importante sunt dronele

2. Dronă iran... (shahed-136_06881500.jpg)

Dronă iraniană Shahed 136. Foto: The Washington Institute

De-a lungul anilor Rusia a neglijat complet componenta dronelor, atât aeriene cât mai ales a celor navale. În primele luni ale invaziei dronele ucrainene, inclusiv TB2, s-au dovedit decisive în blocarea ocupantului.

Pe măsură ce războiul rus care trebuia să se termine în trei zile a avansat, Moscova a realizat importanța dronelor kamikaze. Cu costuri de producție infime în comparație cu daunele pe care le produc, Federația Rusă s-a văzut nevoită să apeleze la noul său aliat Iranul. În contextul în care dronele kamikaze rusești Lancet au fost mai degrabă un proiect auxiliar, Armata rusă a devenit dependentă de sprijinul statului teroristo-fundamentalist.

Recent, ISW a dezvăluit planuri de cooperare între Rusia și Iran cu privire la fabricarea dronelor Shahed pe teritoriul rus și al Belarusului.

Rusia a semnat ulterior acorduri cu Iranul pentru livrarea a mii de drone Shahed care au făcut numeroase pagube în Ucraina. Costul unei astfel de drone e infim în comparație cu rachetele moderne. Dacă dezvoltarea unei drone Shahed implică un cost de aproximativ 20.000 de dolari, rachetele Kalibr costă 6.5 milioane de euro iar cele hipersonice Kinjal 10 milioane de euro.

Potrivit datelor publicate în luna mai de serviciile ucrainene, industria rusă cu motoarele turate la maximum are capacitatea de a produce lunar 25 de rachete de croazieră Kalibr, 5 rachete rachete balistice 9M723, pentru sistemul Iskander-M, și doar 2 rachete hipersonice Kinjal.

3. Lansarea u... (lansarea-unei-rachete-kalibr-de-catre-submarinul-rus-petropavlovsk-kamchatsky--aflat-in-imersiune_77798500.jpg)

Lansarea unei rachete Kalibr de către submarinul rus Petropavlovsk-Kamchatsky, aflat în imersiune. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Pe de altă parte folosirea unui număr mare de drone e o variantă mult mai bună și mai ieftină de suprasolicitare a apărării antiaeriene adverse.

În cadrul unei ediții a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, difuzat săptămânal de DefenseRomania, contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, a atras și el atenția asupra importanței folosirii dronelor în războiul modern.

„Rusia nu a luat în calcul aproape deloc dronele. Aspectul important reprezentat de drone e de fapt faptul că ai costuri mici pentru a asigura o eficiență foarte mare. Ei au mers pe hipersonice Kinjal, dar s-au trezit că trebuie să achiziționeze drone din Iran pentru a susține acțiunile de luptă. În războiul modern se pare că tehnologia aceasta existentă pe piață, dar folosită în mod inteligent, poate aduce o nouă calitate în ducerea acțiunilor de luptă”, a precizat și contraamiralul Constantin Ciorobea.

El a subliniat faptul că în premieră în acest război sunt folosite drone maritime de ucraineni, care sunt eficient mai ales împotriva țintelor statice, dar care mai au nevoie de îmbunătățiri pentru a lovi cu succes și altfel de ținte.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?