Interesante amănunte...

Interesante amănunte...

Atacul ucrainenilor cu doua elicoptere asupra unui depozit de combustibil din Belgorod poate semnaliza trecerea razboiului in cea de-a doua etapa a sa: contra-atacul ucrainean.

Haios cum atacul unui depozit de carburanti arata inca o data slabiciunile structurale ale armatei ruse. Nu numai ca nu detin superioritatea aeriana, dar au “reusit” sa scape aeronave ucrainene care astazi le fac zile negre. Nu au fost in stare sa distruga intreaga forta aeriana a Ucrainei, sistemele de rachete sol-aer si se pare ca nu au disponibil nici macar un avion de tip AWACS in zona.

Pentru ca daca aveau un astfel de avion, ar fi zarit elicopterele ucrainene care au zburat nestingherite 40 de km in interiorul teritoriul rusesc, au lovit tinta si s-au intors nestingherite la baza.

Asta fara sa mai discutam despre penetrarea sistemului de aparare anti-aeriana rus, lucru care – daca se va dovedi ca atacul a fost mana ucrainenilor – ar duce in derizoiu faimosul sistem de aparare anti-aeriana integrat rusesc si ar fi o insulta similara cu cea a avionului de mici dimensiuni care a aterizat in Piata Rosie in anul 1987. Dar macar atunci aveau scuza ca nu erau in razboi si nu se asteptau sa-i palmuiasca careva…

Deocamdata Ucraina nici nu neaga dar nici nu confirma implicarea sa in atacul de la Belgorod.

Iar aceasta escapada se aduna la incapacitatea rusilor de a distruge sistemele SAM, slabiciunea pe zona rachetelor/bombelor ghidate si intrebarea este cate rachete de croaziera mai au, desi se pare ca nu conteaza atat de mult, rareori nimeresc tinta.

Dar unde este aviatia rusa, unde sunt bombardiereleor lor strategice incarcate cu bombe ghidate (pe model american cu B 52 si B-1B Lancer)? Unde or fi ele si de ce nu-si fac aparitia? De ce nu este aviatia rusa stapana deplina pe spatiul aerian ucrainean, stiind deja ca inainte de razboi arsenalul Kievului pe zona luptei aeriene era de la modest in jos: MiG 29 si Su 27 vechi, elicoptere sovietice vechi si o mana de sisteme sol-aer si ele tot sovietice si cu toate acestea rusii nu sunt in stare sa fie stapani pe cerul Ucrainei.

Cea de-a doua etapa are legatura cu mersul razboiului si poate aparea in orice conflict atunci cand atacatorul cedeaza initiativa. Ucrainenii stau in mod clar mult mai bine cu moralul decat rusii. Cred ca nici armata ucraineana in sine nu se astepta sa reziste atat de bine si la o luna de la declansarea conflictului sa fie in pozitia in care este astazi.

Asadar, rusii sunt slabi, dezorganizati, prost echipati, echipamentul lor de toata jena, logistica un cosmar.

Ucrainenii au absorbit socul initial, au reusit sa reziste atacului din primele zile (cand rusii erau inca intregi) si acum ar putea gandi ca a venit vremea contra-atacului, daca nu pe intregul front macar pe anumite zone. Oricum, in acest moment al razboiului ideea ca Ucraina ar putea fi ocupata in totalitate nu mai este viabila.

Cum ajutoarele militare devin din ce in ce mai serioase, se discuta despre vehicule blindate, poate chiar sisteme sol-aer cu raza medie, drone-sinucigase si cine mai stie ce vor primii ucrainenii, a venit momentul ca rusii sa fie dati peste cap. Adica si ajutoarele militare trec intr-o noua faza, aceea a tehnicii grele de lupta, presa discutand chiar despre tancuri (deocamdata T 72) din stocurile tarilor fost comuniste.

Atat timp cat cerul Ucrainei este inca foarte disputat, rusii nu au motive de optimism, situatia de la sol este cum este, la o luna de la inceperea invaziei nu au reusit inca sa cucereasca Mariupolul ci dimpotriva isi pot contempla neputinta in fata unei forte militare net inferioare pe hartie, net inferioare ca dotare dar care si-a revenit dramatic dupa socul din 2014.

Acum socul este de partea rusa si este unul de-a dreptul… socant.

Acum urmeaza poate batalia finala, rusii isi aduca fortele ramase si vor ataca cu tot ce au in est. Dar chiar si acolo, unde au avut multe avantaje la pornire, lucrurile nu merg deloc bine. Chiar daca Mariupolul va ceda pana la urma, batalia din est nu se va incheia aici, Ucraina cred ca se pregateste de contra-atac.

Daca va primi in sfarsit armament greu: tancuri, MLI-uri, rachete anti-nava, poate chiar sisteme SAM cu raza medie si lunga, poate artilerie, poate chiar rachete sol-sol, exista potentialul ca razboiul sa escaladeze dar nu in favoarea rusilor. Cu cat ucrainenii rezista mai mult cu atat pot solicita mai mult ajutor din partea NATO si, cel mai probabil, cu atat mai mult vor primi.

Intre timp, soldatii rusi fac ce-au facut intotdeauna: fura, violeaza, ucid oameni nevinovati. Nu ca aceste grozavii nu au fost savarsite de-a lungul istoriei si de alte armate dar particularitatea Rusiei este ca astfel de abuzuri sunt o carte de vizita a gloatei de stepa atunci cand pune piciorul in tara altcuiva.

Iar ucrainenii chiar au motive de optimism, rusii s-au dovedit o gloata de idioti (pe model Armata Rosie in WW2), condusi de nimeni si dotati de toata jena. Tot jenant s-a aratat a fi si echipamentul armatei ruse, tehnica de lupta veche sau mai noua, tancuri T 72 cu coviltir sau T 80/ T 90 tot sar in aer precum popcornul in tigaie in fata ATGM-urillor imperialiste.

Si nu poti sa nu te intrebi daca asa-zisa dezarmare a tarilor europene de dupa 1991 nu are legatura cu stadiul jalnic al armatei ruse. Poate, ma gandesc eu, ca seriviciile secrete occidentale cunosteau adevarul astfel incat nu aveau nici un motiv de teama, dupa cum se vede astazi cu ochiul liber in Ucraina.

Pentru daca Rusia, asa cum o vedem astazi in direct, ar fi atacat sa spunem UE unde credeti voi ca eram astazi: mult mai aproape de Moscova sau mai aproape de Berlin?! Un indiciu ar trebui sa-l aveti in minte inainte de a da un raspuns: Eurofighter, Rafale, F 16 (si toate in numar mare fata de ce au aratat rusii), super-avioane, piloti foarte bine pregatiti, arme de precizie care chiar functioneaza, rachete aer-aer care chiar sunt bune.

PS Se mai indoieste astazi cineva ca forta militara rusa este (fata de pretentiile sale si fara armamentul nuclear) altceva decat un desen pe asfalt?

PPS Iar lucrurile deja se misca, Cehia trimite T 72 si BMP-1, Slovacia a anuntat ca S 300 va merge in Ucraina, Polonia se pare ca va trimite si ea tancuri. Se zvoneste despre sisteme de artilerie (obuziere ca si rachete tactice) si cine mai stie ce va ajunge in Ucraina in saptamaniile care vin. Cert este ca ajutorul a trecut de la arcuri si sageti la cavalerie grea si lucrurile ar putea degenera chiar mai rau pentru armata rusa.

Secretarul General NATO a declarat zilele trecute ca Oragnizatia este capabila sa aprovizioneze Ucraina cu arme ani la rand, fara probleme.

GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...