Într-o țară de rahat, până și apa de la robinet e maro!/Asta curge la Pitești după investiții de zeci de milioane de euro!

Într-o țară de rahat, până și apa de la robinet e maro!/Asta curge la Pitești după investiții de zeci de milioane de euro!

După investiții de zeci de milioane de euro din fonduri UE, lucrări care au durat ani întregi și facturi-record pentru cetățeni, apa potabilă livrată piteștenilor este neagră și e imposibil de băut. În plus, un întreg cartier, una dintre cele mai năpăstuite zone din oraș, a fost complet ignorat în proiectele de până acum ce au vizat modernizarea rețelelor de apă și canal, arată o investigație Presshub și ArgesulOnline.

În ultimul deceniu, societatea Apă Canal Piteşti a derulat mai multe programe de investiţii ambiţioase. Spre exemplu, din 2012 până acum, a fost finalizat un proiect cu finanţare europeană denumit “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Argeş”, proiect în valoare de 427 de milioane de lei.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană, prin Fondul de Coeziune şi a inclus oraşele Piteşti, Ştefăneşti şi Costeşti, plus alte opt comune din apropierea Piteștiului. Aici au fost făcute “investiţii majore în sistemele de alimentare cu apă şi canalizare”, după cum a informat Apă Canal, incluzând, printre altele, patru staţii de clorinare noi, reabilitarea sau înlocuirea a 35 de km de conducte de aducţiune, opt rezervoare şi 11 staţii de pompare a apei noi, 177 km de reţele de distribuţie reabilitate sau înlocuite etc.

În ce priveşte apa uzată, au fost reabilitate sau înlocuite reţele însumând 254 de km şi 115 staţii de pompare, iar patru staţii de tratare a apei au fost modernizate sau reabilitate.

De asemenea, din 2016 încoace, Apă Canal a mai beneficiat de un alt proiect cu finanţare europeană, pentru “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM). În cadrul acestuia, alte 93,2 milioane de lei au fost “pompate” în infrastructura de apă şi canalizare a societăţii.

Ar fi trebuit ca toate aceste investiţii masive, din bani europeni, să se regăsească în calitatea apei furnizate cetăţenilor. Însă, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

Printre cele mai scumpe ape maro din ţară

După finalizarea acestor investiţii, dar şi a altora, ar fi fost de aşteptat ca locuitorii să beneficieze de apă potabilă de calitate mai bună, dar şi de preţuri mai mici pentru apă şi canalizare. La Piteşti şi în comunele unde operează Apă Canal 2000 SA nu s-a întâmplat acest lucru.

Reclamaţiile localnicilor abundă. Nu e zi în care vreun piteştean să nu se plângă de faptul că la robinet, în loc de apă, curge un lichide închis la culoare, după cum arată și imaginile alăturate. Iar aceasta se întâmplă constant, de ani întregi, în mai toate cartierele din Piteşti şi în multe din comunele racordate la reţea.

Am arătat câteva dintre imaginile sugestive în acest sens, primite de la cititori, chimistului Dragoş Spulber, absolvent al Facultăţii de Chimie din Politehnica bucureşteană, actualmente profesor la un liceu din Toronto, Canada. “Mi-a venit să râd. Nici vorbă ca apa aia să poată fi numită potabilă. În mod normal, aş recomanda o analiză a potabilităţii, care să releve precis încadrarea în parametrii de potabilitate. Însă, aici e clar că ar fi ceva de prisos. Apa aceea nu are cum să poată fi considerată potabilă“, ne-a declarat profesorul Spulber.

O părere similară a exprimat un cadru didactic de specialitate de la o universitate din Cluj-Napoca, dar care a dorit să nu-i divulgăm identitatea.

Preţul plătit de piteșteni pentru facturile la așa-zisa apă potabilă s-a majorat constant din 2012, când au început investițiile. La acest moment, prețul este de peste 8 lei pe metrul cub, aducând Argeşul pe locul şase în clasamentul judeţelor cu cele mai scumpe servicii de furnizare de apă şi canalizare din ţară. Apă mai scumpă au doar Constanţa, Prahova, Bacăul, Suceava şi Ilfovul, după cum arată un clasament întocmit, anul trecut, de Asociaţia Pro Consumatori din Bucureşti.

Din birouri, toate-s bune şi frumoase

Din punctul de vedere al celor de la Apă Canal 2000 SA Piteşti, toate-s în perfectă regulă. Ori de câte ori se plânge cineva de calitatea sub orice critică a apei, la telefon i se spune să lase apa “să mai curgă niţel, că se limpezeşte”.

Citește tot articolul pe PressHub.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…