Întrevedere Aurescu - Zuckerman; diplomatul american i-a transmis ministrului o scrisoare din partea secretarului de stat Pompeo

Întrevedere Aurescu - Zuckerman; diplomatul american i-a transmis ministrului o scrisoare din partea secretarului de stat Pompeo

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit marţi pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, una dintre temele discuţiei fiind situaţia deosebită creată de epidemia de COVID-19 şi măsurile excepţionale luate la nivel global, precum şi provocările cu care se confruntă statele în acest context.

De asemenea, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES, în cadrul întâlnirii ambasadorul Adrian Zuckerman a înmânat ministrului Bogdan Aurescu o scrisoare din partea secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.

Prin intermediul acestei scrisori, secretarul de stat Pompeo "îi mulţumeşte personal şefului diplomaţiei române pentru buna colaborare avută pe canale diplomatice cu România, inclusiv prin intermediul Ambasadei României la Washington şi a Consulatului General din Los Angeles, pentru repatrierea în siguranţă a cetăţenilor europeni, inclusiv români, care se aflau pe nava 'Grand Princess'", precizează sursa citată.

Secretarul de stat Mike Pompeo atrage atenţia că "această excelentă cooperare, care s-a desfăşurat în condiţii deosebit de complexe, reflectă prietenia solidă dintre România şi Statele Unite, precum şi contribuţia valoroasă a României la nivel european şi internaţional". Potrivit MAE, înaltul oficial american a adresat, cu acest prilej şi în contextul celebrării în 2020 a 140 de ani de relaţii diplomatice România-SUA, invitaţia ca ministrul Bogdan Aurescu să efectueze la începutul lunii aprilie sau cât mai curând posibil, când situaţia o va permite, o vizită la Washington.

Şeful diplomaţiei române a arătat că partea română doreşte menţinerea priorităţii de a organiza, în măsura în care actualele condiţii permit, a următoarei sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA, care este planificată să se desfăşoare în prima parte a anului la Washington. De asemenea, a arătat că va face tot posibilul să dea curs invitaţiei adresate de omologul american.

Ministrul Aurescu a subliniat faptul că, în această perioadă complexă, trebuie păstrate în atenţie, în paralel cu eforturile corelate epidemiei cu care se confruntă ţările, şi proiectele strategice şi priorităţile de politică externă, care să contribuie la creşterea suplimentară a securităţii cetăţenilor. Aurescu a asigurat că diplomaţia română îşi continuă activitatea în parametri normali, cu respectarea condiţiilor specifice generate de situaţia actuală.

Cei doi oficiali au discutat şi despre cooperarea în domeniul apărării şi al securităţii şi a existat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Republica Moldova. Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile pozitive înregistrate pe palierul Iniţiativei celor Trei Mări, inclusiv în contextul anunţului recent făcut de SUA cu privire la alocarea a sumei de 1 miliard de dolari pentru investiţii în proiecte energetice în cadrul Iniţiativei. A fost agreată continuarea coordonării apropiate dintre România şi SUA în pregătirea eficientă a rezultatelor Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări de la Tallinn. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

3 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”