Întrevedere Biden-Putin în format de videoconferinţă: Kremlinul spune că nu se aşteaptă la cine ştie ce progrese

Întrevedere Biden-Putin în format de videoconferinţă: Kremlinul spune că nu se aşteaptă la cine ştie ce progrese

Kremlinul a declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce 'progrese' în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, prevăzută să aibă loc marţi, într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova şi Washington, relatează France Presse şi Interfax.

'Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, apreciind că este puţin probabil ca în cele 'câteva ore' de discuţii să fie curăţate 'grajdurile lui Augias' ale relaţiilor bilaterale.

'Să sperăm că cel puţin cei doi lideri vor putea să-şi expună unul altuia preocupările, să formuleze aceste preocupări într-un mod clar şi să răspundă referitor la acestea', a adăugat el.

'Chiar dacă relaţiile noastre bilaterale sunt în continuare într-o stare lamentabilă, există o anumită animare în unele domenii, un dialog care începe', a spus Peskov, completând: 'Chiar dacă acest dialog nu duce la ora actuală la o punere de acord a poziţiilor, la încheierea de acorduri, totuşi este mai bine să comunici'.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept ''ostilă şi agresivă'' retorica SUA şi a altor state europene, şi în special pe cea a presei anglosaxone despre ''invadarea Ucrainei''.

Această întâlnire, în format de videoconferinţă, între Putin şi Biden este extrem de aşteptată, în special din cauza tensiunilor crescute în jurul Ucrainei.

Ucraina şi aliaţii săi acuză Rusia de comasarea de trupe şi blindate la frontieră pentru un eventual atac asupra Ucrainei.


Moscova a negat în mai multe rânduri că ar avea intenţii belicoase, acuzând la rândul său ţările occidentale de înmulţirea 'provocărilor', în special prin desfăşurarea de exerciţii militare în Marea Neagră.

În cadrul discuţiei de marţi, preşedintele Joe Biden îl va avertiza pe Vladimir Putin în privinţa unor consecinţe economice grave dacă Rusia va ataca Ucraina, a declarat luni un înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters.

SUA s-au pus de acord cu aliaţii lor europeni asupra unui răspuns puternic în cazul unei invazii ruseşti, a declarat responsabilul citat, adăugând că sancţiunile care vor fi instituite în acest caz de SUA şi Europa vor pricinui consecinţe economice severe Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken are planificată pentru luni o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar preşedintele Biden în zilele următoare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Bianca Censori a făcut din nou furori în Italia...

3 Așa o fi? /

4 VIDEO „N-ai față pentru mașina aia”, „De unde ai avut banii?”

5 De citit...