Invazia ploșnițelor de pat crează isterie în Franța și stârnește o dispută politică la Paris, în timp ce „flagelul" insectelor continuă

Invazia ploșnițelor de pat crează isterie în Franța și stârnește o dispută politică la Paris, în timp ce „flagelul" insectelor continuă

Dezgustul se răspândește în toată țara, în timp ce călătorii postează videoclipuri care arată aparent insecte în transportul public din Paris.

Ploșnițele de pat i-au adus la exasperare pe francezi FOTO arhivă Adevărul

Criza din ce în ce mai mare a ploșnițelor de pat din Franța a stârnit o dispută politică, în timp ce primăria Parisului a declarat că invazia insectelor care se hrănesc cu sânge trebuie abordată înainte de Jocurile Olimpice de anul viitor, iar ministrul transporturilor a chemat operatorii de trenuri și autobuze pentru a preveni înmulțirea insectelor pe scaune.

Un val de panică și dezgust s-a răspândit în întreaga țară, călătorii postând fotografii și videoclipuri în care se pare că insectele se află în sistemul de transport local din Paris, în trenurile de mare viteză și pe aeroportul Charles de Gaulle, potrivit The Guardian .

Unii călători din metroul parizian sau din trenurile locale au insistat că vor sta în picioare de acum înainte, deoarece se tem să stea pe scaune. În timpul verii, când un cinefil din Paris a postat imagini pe rețelele de socializare despre ploșnițe, companiile de cinema au emis declarații despre modul în care tratează scaunele. Între timp, companiile de specialitate au raportat o cerere tot mai mare de curățare a locuințelor private.

Ministrul transporturilor, Clément Beaune, a declarat că va convoca operatorii de transport public săptămâna viitoare „pentru a-i informa cu privire la contramăsuri și la modul în care pot face mai mult pentru protecția călătorilor". El a postat pe X, fostul Twitter, că scopul său este de a „liniști și proteja".

Reprezentanții primăriei din Paris i-au scris săptămâna aceasta premierului Élisabeth Borne, cu o cerere pentru un grup operativ național dedicat pentru a face față la ceea ce a numit un „flagel" al insectelor.

Viceprimarul Parisului, Emmanuel Grégoire, a declarat pentru televiziunea franceză: „Nimeni nu este în siguranță. Poți să le prinzi oriunde și să le aduci acasă și să nu le detectezi la timp până când se înmulțesc și se răspândesc".

El a declarat că autoritățile pariziene au înregistrat o creștere a numărului de apeluri de ajutor, iar companiile private au avut un nivel neobișnuit de ridicat de solicitări de fumigații în ultimele săptămâni. El a spus că guvernul trebuie să coordoneze acțiunile la fiecare nivel al statului „cât mai rapid și mai eficient posibil".

Grégoire a declarat: „Este un iad atunci când cineva se confruntă cu așa ceva", adăugând că este mai rău pentru gospodăriile cu venituri mici care nu pot plăti costurile ridicate ale companiilor private de fumigații.

Ploșnițele de pat, care dispăruseră în mare parte din viața cotidiană în anii 1950, au reapărut în ultimele decenii și au devenit din ce în ce mai rezistente la tratamentele chimice.

Infern pentru milioane de francezi

Acestea pot fi prezente în saltele, dar și în haine și bagaje și ies noaptea pentru a se hrăni cu sânge uman. De asemenea, acestea provoacă adesea tulburări psihologice, probleme de somn, anxietate și depresie. Ziarul Le Parisien a publicat vineri un articol pe prima pagină despre panica provocată de ploșnițele de pat, numind problema o formă de „teroare domestică".

Organismul național francez de sănătate și sanitar, Anses, a constatat că, între 2017 și 2022, 11% din locuințele franceze au fost infestate.

Săptămâna aceasta, un șofer de tren de pe linia 8 a metroului din Paris a declarat că a văzut gândaci de pat în vagonul său. Autoritățile din domeniul transporturilor au declarat că nu a fost confirmat niciun caz de ploșnițe de pat, dar trenul a fost scos din circulație ca măsură de precauție și va fi tratat. Operatorii de tren au declarat că vagoanele și scaunele sunt tratate în mod regulat pentru a preveni infestarea.

Mathilde Panot, șefa partidului de stânga La France Insoumise din parlament, a declarat că gândacii de pat „au provocat un infern pentru milioane de familii din această țară" și că guvernul trebuie să acționeze.

Ea a spus că a fost luată în râs atunci când a cerut un plan național de urgență pentru a combate ploșnițele de pat încă din 2019.

Ea a declarat pentru radioul francez: „Vrem ca acest lucru să fie recunoscut de guvern ca o problemă de sănătate publică . Ei trebuie să înceteze să le spună oamenilor să se ocupe singuri de ea ca și cum ar fi o problemă individuală, în timp ce companiile percep tarife exorbitante pentru a pulveriza produse chimice la care ploșnițele de pat sunt rezistente. Este o problemă de sănătate și este, de asemenea, o problemă de sănătate mintală, cu oameni care nu pot dormi, sunt traumatizați sau trebuie să ia antidepresive."

Ea a spus că guvernul ar trebui să coordoneze acțiunile între organismele de stat, să fixeze prețul tratamentelor și să interzică anumite produse chimice care nu funcționează.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat