Investițiile publice în 2018 vor însuma 38,5 miliarde de lei, respectiv 4,2% din PIB (proiect)

Investițiile publice în 2018 vor însuma 38,5 miliarde de lei, respectiv 4,2% din PIB (proiect)

Cheltuielile destinate investițiilor publice în 2018 vor totaliza 38,5 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 4,2% din PIB, se arată în sinteza proiectului de buget pentru anul viitor, realizată de Ministerul Finanțelor și remisă AGERPRES miercuri seara.

Pentru anul 2020, investițiile publice vor crește la 53,3 miliarde de lei, iar, în 2021, acestea vor ajunge la 54,4 miliarde de lei și o pondere în PIB de 4,8%, cu 0,6 puncte procentuale în plus față de anul 2018.

Principalul sectorul unde se vor îndrepta acești bani este infrastructura. Totodată, se urmărește creșterea gradului de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune.

"În exercițiul financiar 2014-2020, alocarea totală a României este de peste 43 miliarde euro, din care 22,9 miliarde euro prin Politica de Coeziune și aproximativ 20 miliarde euro prin Politica Agricolă Comună și Politica Maritimă Integrată, ceea ce reprezintă o soluție pentru stimularea economiei, mai ales în contextul constrângerilor impuse de noul pact fiscal", se mai arată în sinteza proiectului de buget pentru anul următor.

Documentul se mai referă și sprijinirea sectorului IMM-urilor, care va beneficia din partea statului de finanțarea unor programe precum cele care cumulează o serie de scheme privind ajutorul de stat, privind asigurarea dezvoltării economice durabile și sprijinirea investițiilor cu impact major in economie, programul Start-up Nation, program de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării IMM-urilor, dar și programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români.

În anul 2018 deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Principalele obiective ale bugetului pe anul 2018 au fost susținerea mediului de afaceri — adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală cu scopul de a stimula crețterea economică; reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%; reducerea cotei totale a contribuțiilor sociale obligatorii, per total, cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%.

De asemenea, s-a avut în vedere simplificarea fiscalității prin reducerea numărului contribuțiilor sociale de la 9 la 3, respectiv contribuția de asigurări sociale (CAS), contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și contribuția asiguratorie pentru muncă;
în cursul anului 2017 a fost introdus un mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment), care va reduce evaziunea la TVA declarată și neplătită în prezent, se mai arată în documentul menționat.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creștere economică de 5,5%, în scădere față de previziunile care indică un avans de 6,1% în acest an, produsul intern brut urmând să ajungă la 907,852 miliarde de lei, potrivit Raportului privind situația macroeconomică și proiecția acesteia pe anii 2019 — 2021 publicat miercuri seară de Ministerul Finanțelor Publice.

Cererea internă va reprezenta motorul creșterii economice, iar cheltuielile cu consumul final al populației se vor majora cu 6,5%. Pe latura ofertei se estimează o îmbunătățire a activității economice în toate sectoarele, în special în ramurile industriale cu potențial ridicat de export și în sectorul construcțiilor, care poate fructifica necesarul de infrastructură existent. Ritmul anual de creștere a formării brute de capital fix va fi de 7,9%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /