Invizibilul lider al SI este în viață (Pentagon)

Discretul lider al grupării Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, este în viață, în pofida eforturilor coaliției pentru a-i elimina pe conducătorii jihadiști, a afirmat vineri un purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, citat de AFP.

"Credem că Al-Baghdadi este în viață și conduce în continuare gruparea Stat Islamic", a declarat Peter Cook într-un interviu acordat canalului CNN.

"Facem tot ce putem" pentru a-l detecta și elimina, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că "este un lucru căruia îi consacrăm mult timp" și "ne vom folosi de orice ocazie pentru a-i administra pedeapsa pe care o merită".

Abu Bakr al-Baghdadi a cultivat mereu o foarte mare discreție, spre deosebire de mișcarea sa care a căutat constant publicitatea.

Fața sa a apărut într-o singură înregistrare video a SI de la instaurarea califatului său autoproclamat în Irak și Siria, în iunie 2014.

Imaginile au fost turnate la Mosul, un mare oraș din nordul Irakului pe care forțele irakiene încearcă în prezent să îl elibereze din mâinile jihadiștilor.

Zvonuri despre moartea sa apar frecvent, dar nicio informație fiabilă nu este disponibilă.

Responsabilii Pentagonului, întrebați frecvent despre soarta liderului SI, în general păstrează tăcerea în legătură cu ce știu despre localizarea și deplasările acestuia.

Pentru Peter Cook în orice caz, "califul" autoproclamat este izolat în prezent, loviturile coaliției decimând conducerea grupării extremiste.

"Cu greu găsește consilieri și confidenți cu care să vorbească, pentru că mulți dintre ei nu mai sunt printre noi", a afirmat el.

Departamentul de Stat american a majorat în decembrie la 25 de milioane de dolari prima propusă persoanei care va putea oferi informații ce duc la prinderea liderului SI.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

2 Cum va fi reformat Ministerul de Interne. Poliţia înghite Jandarmeria la oraş. La sate, e invers

3 Ți-ai dracu de șobolani! / Șerban Nicolae și-a secretizat sursa a 260.000 de euro, un cont și salariul de la sta…

4 Asta se întâmplă în toate instituțiile! De fapt, tot PSD conduce România!

5 PSD fuge de anticipate. Surse: „Praf ne fac anticipatele"

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc