Ioan Chelaru (vicepreședinte Senat): Sesiune extraordinară pe Codul fiscal, cel mai probabil în luna august

Ioan Chelaru (vicepreședinte Senat): Sesiune extraordinară pe Codul fiscal, cel mai probabil în luna august

Vicepreședintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a declarat, pentru AGERPRES, că liderii coaliției de guvernare se vor întâlni, cel mai probabil luni, pentru a decide când va fi organizată sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală. Potrivit lui Chelaru, sesiunea extraordinară ar urma să aibă loc în ultima săptămână din luna august.

'Președintele ne-a oferit o surpriză negativă, dar nejustificată, pe care însă o vom respecta. Probabil va fi o ședință a liderilor coaliției, la începutul săptămânii viitoare, și se va stabili dacă se convoacă sau nu o ședință extraordinară. Dacă va avea loc, cel mai probabil va fi în ultima săptămână a lunii august, când deja comisiile lucrează. Nu cred însă că România avea nevoie de un pas înapoi în condițiile în care suntem țara europeană cu cea mai bună dezvoltare economică. Din motive pe care nu le cunoaștem, președintele a fost sfătuit sau a fost doar inițiativa lui să trimită înapoi Codul Fiscal', a precizat Ioan Chelaru.

Vicepreședintele Senatului a precizat că se așteaptă motivația respingerii codurilor pentru a se lua o decizie în coaliție. Ioan Chelaru a adăugat că se va face o analiză a motivelor pentru care președintele a decis retrimiterea în Parlament.

'Nu cunosc în amănunt motivele președintelui, am văzut motive de ordin general, dar cred că aceste coduri, discutate cu specialiștii Comisiei Europene, analizate în amănunt și dezbătute în Senat inițial, apoi în Camera Deputaților, și votate de toate forțele politice, cu consultarea tuturor specialiștilor, inclusiv din partidele de opoziție, sunt coduri de care România are nevoie de urgență. Cred că ele ar fi trebuit promulgate astăzi sau mâine (...) Dacă unele motive sunt extraordinar de valoroase, se vor introduce în Codul Fiscal și lucrurile vor merge mai departe. Dacă nu, cererea de reexaminare va fi respinsă și se va trimite din nou spre promulgare', a afirmat Ioan Chelaru.

Prezentă la Piatra-Neamț, Rovana Plumb, președintele interimar al PSD, a declarat că decizia de convocare a unei ședințe extraordinare a Parlamentului va fi luată săptămâna viitoare.

'Luăm în calcul o eventuală sesiune extraordinară. România are nevoie de implementarea codurilor. Vom discuta, vom decide, poate să fie undeva în august să aibă loc sesiunea extraordinară', a declarat Rovana Plumb.

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.

"Susținem relaxarea și simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe și impozite în condițiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală și predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă și temeinică analiză a implicațiilor întregului set de măsuri fiscale și bugetare asupra construcției bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât și pentru anii următori și numai cu respectarea obligațiilor asumate de România și a legislației interne referitoare la disciplina financiar-bugetară", arată șeful statului în cererea de reexaminare.

Potrivit acestuia, punerea în aplicare a noului Cod fiscal "ar genera implicații majore la nivelul construcției bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menținere a consolidării fiscale".

Iohannis susține că, potrivit evaluărilor Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional, "punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB și deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergență și Strategiei Fiscal-bugetare".

"O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc", arată președintele.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească