Ioan Dîrzu (deputat PSD de Alba): Indemnizația de 4.900 de lei a unui parlamentar nu era stimulativă

Ioan Dîrzu (deputat PSD de Alba): Indemnizația de 4.900 de lei a unui parlamentar nu era stimulativă

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a afirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că indemnizația de 4.900 de lei pe lună nu era "stimulativă" pentru parlamentari, în condițiile în care, după cum a susținut el, activitatea acestora este "foarte laborioasă" și nu se rezumă doar la trei zile de stat în București.

"Bineînțeles că nu mă plâng, totuși 4.900 de lei, indemnizația unui parlamentar care trebuie să facă atâta cât vedeți dumneavoastră, unii mai mult, alții mai puțin, nu era o sumă stimulativă din punctul ăsta de vedere. Totuși, costurile sunt cu totul altele în București pentru cei care fac naveta săptămânal. Din punctul meu de vedere, cred că lucrurile trebuie să fie stimulative pentru a merge în Parlament oameni care să nu aibă o altă preocupare decât...", a declarat deputatul PSD de Alba.

El a adăugat că "activitatea de parlamentar este una foarte laborioasă și nu înseamnă doar cele trei zile state în București, sau în Camera Deputaților, sau în Senat, înseamnă și alte activități în teritoriu".

La rândul său, senatorul PSD de Alba Daniel Breaz a susținut că modul în care a fost prezentată în presă creșterea de la indemnizația netă la indemnizația brută nu a fost făcută corect.

"Nu poți să faci o comparație între o creștere a unei indemnizații nete și a uneia brute. Din acea brută rămân cu cel puțin vreo 4.000 de lei mai puțin. Într-adevăr, au fost niște creșteri semnificative de indemnizații la parlamentari. (...) Da, aș fi demagog să spun că indemnizațiile, în acest moment, nu sunt niște indemnizații, comparând cu salariile, foarte bune pentru România. Dar hai să comparăm cu alți funcționari publici, să vedem care este activitatea unui parlamentar. Nu este doar ceea ce se vede în ședințele de plen. Sunt ședințe de comisii (...) și alte și alte lucruri", a susținut Daniel Breaz.

El a spus că munca unui parlamentar este "extrem de serioasă". "Da, s-au mărit indemnizațiile, probabil pentru foarte mulți dintre oameni sunt niște indemnizații extrem de mari. S-a ajuns undeva la circa 9.000 de lei net pentru un parlamentar. Este o sumă, pot să spun, mai mult decât decentă pentru România, dar săptămânal este vorba de 1.000 de kilometri pe care faci naveta, avem foarte mult de lucru, avem multe activități. Eu spun că, în momentul de față, este o sumă decentă, care răsplătește și care cred că poate să îl stimuleze pe parlamentarul respectiv încât să se ocupe de această activitate extrem de serios și să nu aibă și alte gânduri", a afirmat senatorul social-democrat, rector al Universității "1 Decembrie 1918".

În ceea ce privește suma de 4.600 de lei pe lună pe care o primește pentru cazare un parlamentar, Breaz a spus că trebuie împărțită la câte zile are o lună. "Dați-mi un exemplu de un hotel decent unde poți să te cazezi cu 150 de lei pe noapte", a afirmat Breaz, colegul său, deputatul Dîrzu, completând că nu există un astfel de hotel în București.

La sugestia jurnaliștilor, prezenți la conferința de presă, că ar putea cu banii respectivi să își închirieze o locuință, deputatul Dîrzu a susținut că a căutat și nu a găsit. "Vă rugăm pe dumneavoastră să ne oferiți și suntem de acord. Credeți-ne că am căutat și în mandatul trecut și în mandatul ăsta", a spus social-democratul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”