Ioan Niculae, în instanță: Dosarul Romgaz a fost o țintă economică; au vrut să distrugă industria de îngrășăminte

Ioan Niculae, în instanță: Dosarul Romgaz a fost o țintă economică; au vrut să distrugă industria de îngrășăminte

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că dosarul Romgaz a fost o țintă economică, ce a avut ca scop distrugerea industriei naționale de îngrășăminte.

"Acest dosar a fost sută la sută un dosar economic. O țintă economică precisă pe care, din păcate, au reușit să și-o atingă. De fapt, ei nu au vrut să facă altceva decât să distrugă industria de îngrășăminte. Acum țara este plină de îngrășăminte din Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Rusia, Egipt, Georgia. O activitate economică ce se cifra la miliarde de euro anual, cu fabrici românești, a fost pusă pe butuci din cauza unui interes pur economic. Nu știu dacă au fost vizate și persoane, dar sigur a fost vizată activitatea noastră economică. Vă dau un singur exemplu — la nivelul anului 2012, înainte de a se începe această nebunie, Interagro încheia cu o cifră de afaceri de 1,2 miliarde dolari, fiind vorba de îngrășăminte care asigurau necesarul în România, plus export. Acum nu mai producem nimic. Toate îngrășămintele vin din import. Acest scop a fost atins, nu știu dacă mai au și scopul ca persoanele care desfășoară această activitate să fie distruse", a spus Ioan Niculae.

Declarația a fost făcută la ieșirea din sediul Instanței supreme, unde a avut loc primul termen în cameră preliminară în cazul dosarului Romgaz în care Ioan Niculae este judecat alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Pe 9 iunie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionașcu și persoana juridică SC Interagro SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii susțin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acționar majoritar și președinte al SC Interagro SA București, ar fi inițiat un grup infracțional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al SC Interagro SA și consilier pe probleme energetice al lui Niculae, și Alpar Kramer, director comercial/marketing în cadrul Romgaz.

"Pe parcursul desfășurării activității infracționale, grupul infracțional organizat ar fi fost sprijinit și de alți inculpați care au acționat la realizarea scopului grupului infracțional: Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010), Viorel Pleașcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 — decembrie 2008) și Ioana Apan (funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA, respectiv președinte CA Romgaz SA). Grupul infracțional organizat a funcționat până la sfârșitul anului 2010 și a urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta — SC Interagro SA", declară DIICOT.

Astfel, grupul a urmărit și realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obține.

DIICOT a stabilit că grupul a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae, și o structură determinată, structurată pe paliere de comandă și în unele cazuri și de execuție la nivelul fiecărei entități juridice implicate în cauză: SC Interagro SA — palierul de comandă — Ioan Niculae, palierul de execuție — Marin Mirea și Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei — palierul de comandă — Adriean Videanu, palierul de execuție — Viorel Palașcă și Ioan Apan; Romgaz SA — palierul de comandă — Alpar Kramer și alți doi suspecți, în prezent decedați.

Conform DIICOT, membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obține o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

DIICOT mai arată că grupul constituit și condus de Ioan Niculae, ca reprezentant al SC Interagro SA, ar fi avut ca scop obținerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producția internă, care se comercializează la prețuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată prețul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producția internă și aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producția internă și gaze naturale din import, la un preț mediu).

Anchetatorii explică faptul că Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acționar majoritar la Romgaz SA, pentru a obține ordine și memorandumuri în încercarea de a se crea o aparență de legalitate.

Procurorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 — octombrie 2010), a fost inițiată și aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producție internă, al căror cost era cuprins între 1/4 și 1/3 din prețul gazelor naturale din import.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…