Ioana Mihăilă: În acest an, am reuşit să bugetăm 40.000 de doze de vaccin anti-HPV

Ioana Mihăilă: În acest an, am reuşit să bugetăm 40.000 de doze de vaccin anti-HPV

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că pentru acest an au fost bugetate 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, exprimându-şi speranţa că obiectivul de a fi eradicat cancerul de col uterin va fi atins la un moment dat.

"Sper că viteza şi eficienţa cu care vom vaccina de acum încolo vor fi mai bune şi că acest obiectiv de a eradica cancerul de col uterin va fi la un moment dat atins. (...) Screeningul este bine să fie făcut la nivel de asistenţă medicală primară. În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am introdus tocmai această întărire a capacităţii medicului de familie de a fi un actor activ în măsurile de prevenţie specifice pentru recoltarea testului Papanicolau şi a testului care diagnostichează infecţia cu HPV", a spus Mihăilă, la o dezbatere despre vaccinarea anti-HPV organizată, la Palatul Parlamentului, de deputaţii USR PLUS Cătălin Teniţă şi Diana Stoica.

Ministrul Sănătăţii a precizat că întărirea capacităţii medicului de familie vine în paralel cu dotarea laboratoarelor regionale cu aparatură care să fie suficient de performantă încât să se facă diagnosticarea într-un timp util şi mult mai rapid şi mai eficient. Tot în PNRR, a fost inclusă o "importantă" componentă de digitalizare, astfel încât trasabilitatea probelor şi eliberarea rezultatelor să se realizeze mult mai uşor şi să se asigure o colaborare foarte bună între toate liniile şi nivelurile de asistenţă medicală, a explicat Ioana Mihăilă.

Ea a adăugat că solicitat Comisiei de specialitate pe oncologie a Ministerului Sănătăţii reanalizarea oportunităţii de a extinde grupele de vârstă pentru vaccinarea anti-HPV, deoarece există o "datorie etică" faţă de fetele mai mari care nu au prins campania de imunizare în anii anteriori.

"Prin europarlamentarul nostru Alin Mituţă am întrebat dacă nu cumva Comisia Europeană ar putea să facă achiziţie centralizată a vaccinului, printr-un program similar cu ce se întâmplă acum pentru achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19. Şi pentru că această boală este mai mult decât cifre şi decât strategii, pentru că ştim că, în momentul acesta, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin şi pentru că România nu este tocmai într-o situaţie bună în aceea ce priveşte prevenţia, dar nici în ceea ce priveşte supravieţuirea pacientelor cu cancer de col uterin, vreau să transmit un mesaj de speranţă, speranţă pe care o am şi eu. Anul acesta fiica mea va fi vaccinată, are 13 ani şi este în grupa ţintă şi aştept cu nerăbdare", a afirmat Mihăilă. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

4 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?

5 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…