Iohannis a felicitat aderarea Finlandei la NATO: Alianța este acum mai puternică

Iohannis a felicitat aderarea Finlandei la NATO: Alianța este acum mai puternică

Președintele României a susținut că Alianța Nord-Atlantică este acum mai puternică, subliniind că aderarea Finlandei arată că unitatea și solidaritatea vor predomina mereu.

FOTO Shutterstock

România felicită Finlanda pentru faptul că a devenit astăzi a 31 ţară membră a NATO! În faţa unor provocări fără precedent din regiunea noastră, unitatea şi solidaritatea vor predomina mereu. Alianţa noastră este acum mai puternică”, a scris Klaus Iohannis, marţi pe Twitter.

La rîndul său, premierul Nicolae Ciucă a salutat aderarea. „Guvernul României salută aderarea oficială a Finlandei la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie! Dreptul suveran al ţărilor de a-şi alege angajamentele de securitate le face mai sigure şi consolidează Alianţa. După decizia istorică de anul trecut de a invita Finlanda şi Suedia să devină state NATO am văzut cel mai rapid proces de ratificare din istoria modernă a Alianţei, iar România a fost între primele ţări care au deschis calea acestora către statutul de membru”, a transmis Nicolae Ciucă pe Facebook.

Șeful Executivului român a arătat totodată că aşteaptă ca Suedia să devină curând membru cu drepturi depline în NATO. „Îi felicităm pe prietenii finlandezi, noii noştri parteneri de Alianţă în blocul Nord-Atlantic şi le dorim mult succes! Aşteptăm să primim Suedia ca membru cu drepturi depline cât mai curând posibil!”, a mai completat şeful Executivului.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la ceremonia oficială de marcare a aderării, unde a urat bun-venit Republicii Finlanda.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a susținut că este „un moment istoric”.

Finlanda, al 31-lea stat membru NATO

Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea stat membru NATO în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul Alianței la Bruxelles în cadrul căreia a depus instrumentul de aderare, care a fost înaintat secretarului de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator

Jens Stoltenberg a ținut să sublinieze că Finlanda este acoperită de Articolul 5 al Tratatului NATO după aderarea la organizaţie, în timp ce preşedintele Sauli Niinisto a spus că el şi concetăţenii să au sentimentul că trăiesc într-o lume mai stabilă.

„Finlanda are cei mai puternici aliaţi din lume. (Vladimir) Putin a vrut să menţină uşa închisă la NATO. Astăzi îi arătăm că a eşuat. În loc de mai puţin NATO, a realizat mai mult NATO”, a spus Stoltenberg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria