Iohannis: Am convenit în CSAT elaborarea unui plan de acțiune privind sistemul sanitar

Iohannis: Am convenit în CSAT elaborarea unui plan de acțiune privind sistemul sanitar

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acțiune privind sistemul sanitar.

"Am discutat și convenit un plan de acțiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabilește în câteva puncte măsuri referitoare la norme, proceduri, control și laboratoare", a declarat Iohannis, după ședința CSAT.

El a precizat că, în ceea ce privește normele, acestea trebuie să fie aliniate la cerințele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice și să fie exigente și aplicate inclusiv cu sancțiuni mai severe.

"S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern până la sfârșitul lunii iulie", a arătat Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că, în acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experți — medici, biologi, chimiști, specialiști în siguranța alimentară și alte categorii de specialiști — care să lucreze la acest pachet de norme.

El a explicat că aceste norme privesc modul în care se pun pe piață produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, activitatea de control și inspecție sanitară de stat, precum și întărirea capacității de control a Ministerului Sănătății.

Iohannis a indicat că va trebui reglementat și modul de coordonare a activității între domeniile sănătății umane, veterinare, alimentației publice și creșterii animalelor, pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor.

"Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea și creșterea capacității de diagnostic a infecțiilor intraspitalicești", a subliniat șeful statului.

El a subliniat că, în ceea ce privește procedurile și controlul în CSAT, s-a convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control, arătând că este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci și de un control mult mai riguros.

"Trimestrial, Guvernul va prezenta Consiliului Suprem de Apărare a Țării informări cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor", a declarat Iohannis.

De asemenea, CSAT a hotărât ca Guvernul să inițieze programe de instruire și perfecționare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea și combaterea infecțiilor intraspitalicești, precum și legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.

În ceea ce privește laboratoarele, CSAT a stabilit că România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante.

"S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiții pe termen lung. Acesta urmărește, pe de-o parte, crearea la nivel național de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienței biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea și dotarea corespunzătoare a autorităților de control în domeniul sănătății publice, la nivel central, cât și teritorial, cu respectarea regulamentelor și a standardelor europene în domeniu", a conchis șeful statului.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)

Citiți mai mult:

Iohannis: CSAT a aprobat liniile generale ale mandatului României la summitul NATO

Iohannis: Unitățile 3 și 4 de la Centrala Cernavodă — proiect prioritar de investiții

Iohannis: România poate participa în 2017 cu 2.184 de militari, polițiști și civili la misiunile din afara teritoriului

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

5 „Cine a vândut căcat a câștigat bine și vara asta” / Adi Hădean, mesaj dur de pe litoral