Iohannis: Angajarea răspunderii Guvernului pe buget - o variantă fezabilă

Iohannis: Angajarea răspunderii Guvernului pe buget - o variantă fezabilă

Bugetul pe anul viitor este unul bun, care prevede sumele necesare la toate capitolele, iar varianta angajării răspunderii Guvernului pe acest proiect este fezabilă, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

"Dacă Guvernul se hotărăşte să promoveze bugetul, de exemplu, din motive de calendar, prin procedura de angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, mi se pare o variantă fezabilă şi nu cred că trebuie eu să vorbesc cu liderii politici. Toată lumea înţelege că mai este puţin timp până intrăm în perioada sărbătorilor de iarnă - vine Crăciunul, vine Anul Nou - şi există o promisiune fermă a Guvernului de a realiza bugetul până la sfârşitul anului. Atunci, deja, uşor-uşor, celelalte variante nu mai sunt fezabile, dar angajarea răspunderii este o variantă pe care aş sprijini-o", a spus preşedintele la Palatul Cotroceni.

El a precizat că bugetul "permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării şi pensiilor".

"Este un buget bun, este un buget care prevede sumele necesare la toate capitolele şi cred că va fi un buget care poate să permită menţinerea ritmului de creştere economică. Acest lucru este foarte important. Pe de altă parte, este un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării şi a pensiilor, iarăşi este un lucru foarte important", a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că, "din păcate, din motive legate de guvernele pesediste eşuate", bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3% din PIB.

"Faţă de deficitul destul de mare pe care l-am înregistrat în anul în curs, deja bugetul pentru anul viitor prevede o reducere şi pentru anii care urmează se va reintra rapid în zona de deficit de sub 3%", a adăugat el.

El a indicat că în proiectul de buget sunt prevăzuţi bani pentru investiţii, despre care a afirmat că până acum au fost prevăzuţi şi au dispărut rapid din bugetele guvernelor anterioare.

"Acest lucru acum nu se va mai întâmpla şi consider că acest buget este unul care permite României să meargă înainte în anul 2020, dar deja deschide perspective foarte bune pentru anii viitori", a mai arătat Iohannis.

Despre reducerea bugetelor unor ministere, precum Sănătatea şi Dezvoltarea, el s-a declarat convins că au fost prevăzuţi bani pentru toate proiectele care sunt angajate şi necesare.

"Este un buget care a fost făcut în condiţii foarte dificile. Şi Guvernul, cu siguranţă, a trebuit să ţină cont de foarte multe restrângeri şi a avut foarte multe discuţii premierul şi pe acest lucru, cu toţi miniştrii", a spus Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...