Iohannis către ambasadorul rus: România e deschisă dialogului bilateral; e necesară reconstruirea încrederii

Iohannis către ambasadorul rus: România e deschisă dialogului bilateral; e necesară reconstruirea încrederii

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, noului ambasador al Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, aflat la Cotroceni pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, că pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale în mod pragmatic și predictibil - obiectiv împărtășit și de ambasadorul rus - este necesară, pe lângă respectul pentru dreptul internațional, reconstruirea încrederii, informează Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, Iohannis a spus că România este deschisă dialogului bilateral cu Rusia, existând potențial și interese comune în diverse domenii, cum sunt cele ale cooperării economice sau culturale.

De asemenea, în cadrul primirii ambasadorului Coreei de Nord, șeful statului a abordat problematica stadiului relațiilor bilaterale și perspectivele acestora. În contextul testelor balistice recente, președintele Iohannis a subliniat importanța respectării depline a dreptului internațional și a obligațiilor internaționale relevante.

"Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Chile, președintele României a exprimat interesul țării noastre pentru intensificarea relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, cu accent pe schimburile comerciale, dar și pe cooperarea în domeniul agriculturii, respectiv în alte domenii de interes comun. La rândul său, ambasadorul Republicii Chile a subliniat că pentru țara sa relația cu România este o relație strategică în regiune, plecând de la atuurile geografice și cele ale stabilității politice și creșterii economice ale țării noastre", precizează Administrația Prezidențială.

Pe de altă parte, adaugă sursa menționată, la întâlnirea cu ambasadorul Elveției, Klaus Iohannis a transmis aprecierea părții române pentru decizia autorităților federale de a ridica restricțiile de muncă pentru cetățenii români, "aceasta contribuind la consolidarea relațiilor bilaterale, mai ales din punct de vedere economic".

Totodată, au fost transmise mulțumiri pentru contribuția financiară elvețiană în România pentru proiecte în diverse domenii și a fost convenită necesitatea intensificării cooperării economice.

"Cu ocazia discuției purtate cu ambasadorul Canadei, președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru participarea militarilor canadieni în cadrul măsurilor de reasigurare ale NATO pentru România, precum și la Marea Neagră și a invitat partea canadiană să continue această prezență, în contextul implementării deciziilor luate la Summitul NATO din iulie. Ambasadorul canadian a confirmat faptul că prezența militară canadiană în România, inclusiv prin prezență navală pentru exerciții în Marea Neagră, se va menține, în condițiile în care se păstrează riscurile la adresa securității Alianței", se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește problematica vizelor, șeful statului a arătat că este necesar ca acest dosar să fie rezolvat cât mai curând, într-o manieră pozitivă pentru cetățenii români.

"Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane, președintele Klaus Iohannis a transmis satisfacția părții române față de tendința pozitivă a consolidării relațiilor bilaterale și a arătat interesul țării noastre pentru dezvoltarea cooperării politice, economice și în domeniul culturii, pornind și de la recenta admitere a României, în iunie, ca observator în Alianța Pacificului", precizează sursa amintită.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…