Iohannis critică justiţia pentru tergiversarea dosarului Revoluţiei. Care este stadiul cauzei

Iohannis critică justiţia pentru tergiversarea dosarului Revoluţiei. Care este stadiul cauzei

Klaus Iohannis a criticat tergiversarea Dosarului Revoluţiei în mesajul pe care l-a transmis cu ocazia Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. În prezent, cauza este la instanţa supremă (ÎCCJ), în camera preliminară, după ce ÎCCJ şi Parchetul General şi-au pasat de mai multe ori dosarul.

Dosarul Revoluţiei este, în prezent, pe rolul ÎCCJ, în cameră preliminară. Foto: Arhivă

"Neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluției din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societății noastre. Faptul că nici până la acest moment Justiția nu a identificat și sancționat vinovații pentru crimele comise în timpul Revoluției nu face decât să întrețină sentimente de durere și frustrare. În lipsa dreptății, masacrele comise asupra populației civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată", a transmis preşedintele României.

În prezent, dosarul se află la ÎCCJ, în procedura de cameră preliminară, unde se va stabili dacă procurorii au realizat ancheta corespunzător, următorul termen pentru discutarea excepţiilor invocate în cauză fiind stabilită pentru 27 ianuarie.

Ultima dată, dosarul Revoluţiei a fost trimis instanţei în luna august, la peste 6 luni de când ÎCCJ ceruse refacerea anchetei.

În dosar sunt judecaţi pentru crime contra umanităţii Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

Ancheta a fost refăcută de procurorul care a instrumentat cauza înainte de trimiterea în judecată din 2019.

Astfel, potrivit procurorilor, Ion Iliescu,"în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obţinerea legitimităţii populare, menţinerea şi consolidarea puterii politice deţinute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

"Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleaşi fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent şi grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României", spunau procurorii.

Aceleaşi acuzaţii le sunt aduse şi lui Gelu Voican Voiculescu şi lui Iosif Rus.

Potrivit procurorilor, de-a lungul timpului au fost deschise 4.544 de dosare penale, în 112 dintre acestea fiind trimise în judecată 274 de persoane, din care 25 de generali (10 din cadrul MApN şi 15 din cadrul MI), 114 ofiţeri (32 din cadrul MApN şi 82 din cadrul MI), 13 subofiţeri (8 din cadrul MApN şi 5 din cadrul MI), 36 militari în termen şi 87 civili, în sarcina cărora s-a reţinut că, prin măsurile dispuse sau acţiunile întreprinse, au contribuit la producerea victimelor înregistrate în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

Între civilii trimişi în judecată şi condamnaţi sunt foştii membri ai Comitetului Politic Executiv al CC al PCR şi foşti miniştri, explica parchetul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”