Iohannis: Din păcate, oamenii au învăţat să protesteze, dar guvernanţii nu au învăţat să se poarte frumos

Trimisul special al AGERPRES, Irinela Vişan, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la The Liederkranz of New York City, pentru lansarea cărţii "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa", a declarat că, în ciuda faptului că în ultima perioadă românii au învăţat să protesteze, guvernanţii nu au învăţat să se poarte frumos.

Astfel, întrebat care este motivul pentru protestele numeroase organizate în România, Klaus Iohannis a declarat că, după Revoluţia din decembrie 1989, românii şi-au dorit o viaţă mai bună şi o creştere semnificativă a nivelului de trai, dar că pentru foarte mulţi aceste aşteptări nu au fost împlinite, inclusiv din cauza guvernării "ineficiente".

"Totuşi, în această nemulţumire eu văd câteva semne foarte frumoase şi pe care le consider în esenţă pozitive. Societatea românească şi-a depăşit faza amorfă, este vie, participă, verbalizează aşteptările şi atunci când lucrurile merg deosebit de prost oamenii sunt dispuşi să iasă în stradă şi cred că toate acestea sunt semnale foarte bune. Societatea este vie, participă la viaţa publică şi românii au înţeles că e important să spună ce vor", a arătat el.

Totodată, preşedintele a făcut referire la protestele ample care au avut loc la începutul anului 2017.

"Au ieşit în Piaţa Victoriei un număr impresionant de români şi acele proteste enorme şi de lungă durată chiar au adus un rezultat, fiindcă acea ordonanţă care se dăduse a fost şi retrasă. Din păcate, oamenii au învăţat să protesteze, dar guvernanţii nu au învăţat să se poarte frumos", a precizat preşedintele.

El a adăugat că există "o nemulţumire profundă" în societatea românească, relevată de sondajele efectuate în ultimii ani, iar că unul dintre motivele acestei nemulţumiri îl reprezintă proasta guvernare.

"Proasta guvernare, care a dus în ultimii doi ani şi ceva la atacuri instituţionalizate ale majorităţii guvernamentale asupra justiţiei, o delăsare în instituţiile publice. Foarte multe neamuri, pile, cunoştinţe au ajuns în poziţii cheie pentru că au avut carnetul de partid potrivit şi toate aceste lucruri au dus la o degradare vizibilă şi profundă a serviciilor publice şi a performanţei guvernamentale. Aceste lucruri s-au văzut cu foarte mare claritate la alegerile europarlamentare, când partidul de guvernământ a obţinut un scor foarte slab", a spus preşedintele.

Totodată a făcut referire şi la cartea "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa", explicând semnificaţia titlului şi subliniind faptul că este un pro-european şi un transatlantist convins.

"EU este Uniunea Europeană şi RO este, evident, România noastră. Titlul este şi el cu semnificaţie puţin mai profundă. EU.RO înseamnă că Europa este România şi România este Europa. Suntem indisolubil legaţi şi este bine aşa. Eu, personal, sunt pro-european, sunt convins pro-european, cum sunt - apropo - şi convins transatlantist. Şi aceste lucruri am vrut să le transmit prin ce am scris în această carte", a menţionat el. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă